2024.04.25, Csütörtök

Tovább nőtt az üres védőnői álláshelyek száma

vg.hu

2017.11.07. 09:12

Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legkritikusabb a helyzet. Több mint 128 ezer csecsemő és gyermek nem kapja meg az egyenlő esélyű ellátást a helyettesítések miatt, vagyis az összes ellátott hét százaléka.

Hirdetés

Novembertől 33 ezer forintos havi bérpótlékban részesülnek a védőnők, de ez továbbra sem oldja meg a bérfeszültséget és a munkaerőhiányt – mondta a Világgazdaságnak Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Magyarország 284 településén vannak üres védőnői körzetek, az utóbbi fél évben 57-tel nőtt a megüresedett álláshelyek száma, és eléri a 457-et, holott 2010-ben 200-250 volt. A MAVE elnöke elmondta: Magyarországon 5200 védőnői álláshely van, de ebből csak négyezer van tartósan betöltve, hatszáz védőnő pedig betegállományban vagy gyesen, gyeden van. A többi álláshely üresen áll, helyettesítéssel látják el.

A novemberi 33 ezer forintos emelés munkaadói járulékokkal és adókkal együtt értendő, ezeket leszámítva marad bruttó 27 600 forint, a védőnők nettó 17 700 forintot kapnak kézhez – ismertette Csordás Ágnes. A közalkalmazotti bértábla alapján egy pályakezdő védőnő ugyanúgy 161 ezer forintos bruttó alapilletményt kap, mint a húsz éve a pályán dolgozó társa. Ráadásul januártól tovább nő a bérfeszültség, hiszen a bruttó 180 500 forintra emelkedő garantált bérminimum miatt a pályakezdőktől a nyugdíj előtt állókig csúszik össze az alapilletmény. Erre jönnek rá a bérpótlékok és a bérkiegészítések, amelyeket ellátási terület alapján határoznak meg, ez valakinél 25 ezer, másnál 100 ezer forint havonta, ami még inkább széthúzza a védőnők közösségét.

 

Az egyesület elnöke példaként elmondta, hogy az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján egy kezdő felsőfokú végzettségű szakdolgozó alapilletménye novembertől bruttó 219 769 forint, a nyugdíj előtt álló védőnőé pedig bruttó 218 ezer, amiből 145 300 forintot visz haza, pluszban az igen változó bérkiegészítéssel. Csordás Ágnes szerint ha az egészségügyi szakdolgozói bértábla alá tartozhatnának a védőnők is, az többségüknek bérkisimítást és béremelést jelentene.

A szeptemberben indult új csecsemőszűrési rendszer miatt a védőnők leterheltsége jelentősen megnőtt, hiszen a védőnői vizsgálatok számát négyről hétre emelték a baba születésétől egyéves koráig. Ezzel együtt bevezettek egy speciális kérdőívet is, amellyel segítik a fejlődésbeli problémák felismerését, ezeket egy hónapos és hatéves kor között 12 alkalommal kell kitöltenie a szülőnek, és ezeknek az adatoknak a feldolgozása is pluszmunkával jár. Az üres álláshelyek miatt Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legkritikusabb a helyzet. Több mint 128 ezer csecsemő és gyermek nem kapja meg az egyenlő esélyű ellátást a helyettesítések miatt, vagyis az összes ellátott hét százaléka – mondta Csordás Ágnes.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bejelentette: a 2018-as büdzsében kétmilliárd forintot különítettek el a védőnői bérpótlékra. Egy területi védőnői szolgálat díjazása 2010–2018 között 257 ezerről 358 ezer forintra nő, egy védőnő átlagos fizetése pedig bruttó 153 322-ről
257 128 forintra emelkedik.

forrás: Világgazdaság

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyevédőnőcsecsemőgondozás