2024.04.19, Péntek

Ünnepekkor a legelesettebbeken segít a szolnoki taxis

www.szoljon.hu

2017.11.03. 14:11

Mozgáskorlátozottakat, időseket, gyerekeket szállít ünnepekkor ingyen a szolnoki Szekeres Ferenc.

Hirdetés

Legutóbb mindenszentekkor hirdetett jótékonysági akciót, amikor felajánlotta, a 65 év feletti időseket díjmentesen fuvarozza ki a temetőbe. Az ötgyerekes édesapa szerint, ha mindenki csak egy pici segítséget adna a rászorulóknak pénzhajhászás helyett, teljesen más lenne a világ.

– Három-négy éve kezdtem a környéken dolgozni, eleinte Törökszentmiklóson, másfél- egy éve pedig Szolnokon – mesél az indulásról Szekeres Ferenc.

– Már ott elkezdtem ezeket az akciókat, például mindenszentekkor, mert azt láttam, hogy rengeteg az idős, magányos ember, akiknek senkijük sincs a közelben, hiszen a fiatalok és a középkorúak nagy része a fővárosba, a Dunántúlra vagy külföldre megy dolgozni – osztja meg tapasztalatait.

Az ápoló végzettségű taxis nemcsak az idősek, hanem a mozgáskorlátozottak mindennapi küzdelmeivel is szembesült. Anyák napján ezért őket kezdte el fuvarozni ingyen, hogy fel tudják köszönteni édesanyjukat. Ferenc azonban itt nem állt meg.

Olyan családokra is gondolt, akik szenteste nem lehetnek együtt, mert az egyik szülő kénytelen dolgozni. Felajánlotta, hogy ezeket a gyerekeket ingyen szállítja az édesapa vagy édesanya munkahelyére, ha csak ilyen formában is, de együtt ünnepelhessen a család.

„Ennyinek bele kell, hogy férjen egy ember életében is, és egy vállalkozásnak ki kell bírnia azt, hogy egy napi bevételt felajánl ilyen célra”

– indokolja jócselekedeteit.

– Ha mindenki csak egy picike plusz jót tenne hozzá a világhoz, akkor teljesen más lenne minden. Ez, ahogy látom, manapság egyértelműen hiányzik. A kommunizmus nevelte belénk, hogy nem menni kell az úton, hanem taposni, és ez még sajnos mindig benne van az emberekben – teszi hozzá.

– Én egy kicsit máshogy értékelem a dolgokat, mint az átlagember – vélekedik.

„Az átlagember azért nem tud boldog lenni, mert mindig többet akar a szükségesnél.”

– Ha én azt mondom, hogy naponta ezer forint kell ahhoz, hogy boldog legyek, akkor maximum ezerkettőszáz forintot megkeresek, és utána hazamegyek, élem a saját életemet.

– A mai ember ezt nem tudja betartani, ő kettőezret, háromezret, négyezret szeretne.

„Pedig nem attól boldog valaki, hogy a Bahamákon nyaral, hanem attól, hogy családja van, és a családdal el tud tölteni egy délutánt, mondjuk lent, a játszótéren”

Ő már csak tudja, hiszen nagycsaládos, öt gyermek édesapja. Egy tizenegy, egy tizenhárom, egy tizenöt éves gyermek, valamint egy hároméves ikerpár várja otthon, és szerető feleség.

– A családom mindenben támogat, hál’ Istennek, nagyon jó helyzetben vagyok, a párommal húsz éve vagyunk együtt. Soha, egyetlen csúnya szó sem hangzott el közöttünk. Még mindig szerelmesek vagyunk egymásba hosszú évek óta…

A jótékony taxis legközelebbi akcióját tehát karácsonyra tervezi. Délután még a sajátjaival ünnepel, este azonban indul a taxi, hogy összehozza a szenteste külön ünneplő családtagokat. Azt mondja, neki bőven megéri mindez az ilyenkor tapasztalt örömteli, megható pillanatok miatt.

Mégsem számított a kor

– Most, mindenszentekkor két egyedülálló idős hölgyet, és egy idős párt vittem. Több olyan utas is jelentkezett, akik kevesebbek voltak, mint hatvanöt, de őket is kiszállítottam, hiszen ünnep volt – mesél legutóbbi akciójáról Szekeres Ferenc.

– A tavalyi karácsonyi akciónál négy család jelentkezett, jellemzően rendőrökről, biztonsági őrökről van szó ilyenkor, hiszen ott ünnepnap sem áll meg a munka. Nem csak Szolnokon, de a környéken is dolgozom, fix tarifával, ez azért van, hogy az utas mindig tudja, mire számítson.

 

AktuálisSzolnokjótékonyságünnepsárga taxiSzekeres Ferenc