2024.03.28, Csütörtök

A havi átlag kétszerese esett esőként Szolnok megyében

videk.ma

2017.12.18. 11:48

A megyében nagyjából 30 és 40 mm között alakul a december havi átlagos csapadékmérték a sok éves átlagok alapján.

Hirdetés

Régóta nem emlékezhetünk ennyire esős őszre. De nem csak emlékeink igazolhatják, hogy az utóbbi napokban, hetekben sokkal több csapadék volt, mint az előző években. Megnézve a lehullott csapadékmennyiség adatait, világosan látható, az Alföldön a hónapban szokásos mennyiség duplája esett le a hónap első 15 napjában. És hol van még a vége?

 

Ehhez képest a lentebb látható ábrák jól jelzik, hogy

megyeszerte 50 és 60 mm között hullott csapadék december első napjai óta.  Viszonyításképp a évszázados átlag 35-37 mm például Szolnokon.

De úgy néz ki Kengyelen, Tószegen és Kisújszálláson is rekord mennyiségű csapadék hullhatott, ahol talán még a megyei átlagnál is kevesebb szokott lenni a havi átlagos csapadékmennyiség.

 

Az elmúlt napokban az amúgy csapadék országosan az esőben szegényebb alföldi tájakat áztatta nem is kis mértékben.  Ezt mutatják a idokep.hu 3 illetve 15 napos csapadékmennyiségét mutató ábrái:

 

 

Ennyi az éves és országos  átlag:

Magyarországon az évi átlagos csapadék 500-750 mm, de tájaink között jelentős eltérések vannak az éves csapadékmennyiségében. -írja a MET.hu

Különösen érdekes megnézni a havi eloszlását sok év csapadék átlagának

 

Területileg pedig egy így néz ki:

 

Jön és marad a belvíz?

Összességében jól látható, hogy nincsenek könnyű helyzetben az úton lévők, de a gazdálkodók sem, mert sem az utak menti árkok, útpadkák, sem a termőföldek nincsenek nagyon felkészülve ekkora mennyiségű víz elvezetésére. A termőföldeken már most megyeszerte komoly belvizet lehet látni. Kétséges, hogy a fagy beálltával egyáltalán képes lesz -e még a föld felszívni a felhalmozódott vizet, vagy az komoly károkat okozva megmarad belvízként a termő területeken.

Forrás: videk.ma / Időkép.hu / MET.hu

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyecsapadékeső