2024.04.19, Péntek

Elkezdték sütni a bejglit a karcagi pékek

alfoldhir.hu

2017.12.12. 17:31

A karácsony jellegzetes csemegéje a bejgli. A legkelendőbb a diós és a mákos. A karcagi pékek megkezdték a sütemény sütését.

Hirdetés

Elkezdődött az adventi időszak, a pékek már készülnek karácsonyra és elkezdték sütni a bejglit. Laczik Dénesné pékségvezetővel beszélgettünk az idei beijgli sütésről.

– Éppen ma kezdtük el a bejglit is sütni, mert most már nagyon szorít bennünket az idő, viszont nem szeretjük ha sokáig itt áll nálunk, ezért kezdtük el ma a sütést. Elsősorban diós és mákos bejglit készítünk, de szoktunk marcipánosat és gesztesnyéset is sütni, mert néha vannak ilyen extra igények, amiket teljesítünk.

A bejgli ára tavalyhoz képest 10%-al lehet drágább, ugyanis a hozzávalók ára jelentősen drágult az elmúlt évben.

– Ennek van egy meghatározott összetétele, egy zsíros, margarinos tésztából készül, a bejglinek az a lényege, hogy ugyanannyi tölteléknek kell lenni benne mint tésztának. Sajnos muszáj emelni az árát, mert az idén nem sok dió termett és lényegesen megemelték az árát, a máknak is drágult az ára. Időközben folyamatosan emelték a margarin árát, a tejföl, a tojás, tehát minden összetevő drágult, így kénytelenek vagyunk mi is emelni az árát a bejglinek.

A pékségvezető azt tanácsolja, hogy érdemes megkóstolni a bejglit, mielőtt nagyobb mennyiséget vásárolunk belőle.

– Amikor kitesszük a boltba, már rögtön elkezdik kóstolgatni, aki karácsonyra bejglit szeretne, az szereti előtte megkóstolni. Azt is szoktuk a saját boltjainkba, hogy felszeleteljük és kínáljuk a vevőket. Elég nagy munka a bejlgit elkészíteni és ez kifejezetten kézműves munka, hogyha elégedettek a minőséggel, akkor szívesen megveszik.

AktuálisKarcagbejglipék