2024.04.26, Péntek

Fehér autóval „vadásznak” a jászberényi gyerekekre?

szoljon.hu

2017.12.01. 19:00

Egy ismeretlen férfi fehér BMW-jébe próbált beszállítani két berényi iskolás fiút a napokban. Szerencsére megzavarták a próbálkozó sofőrt, de az esetnek így is óriási visszhangja van a városban és környékén, miután egy aggódó anyuka – figyelmeztető szándékkal – felhívást tett közzé az egyik közösségi oldalon.

Hirdetés

A közzététel után már több mint ezren osztották meg ismerőseikkel a figyelmeztetést. Az érintett, kilenc-tíz éves két iskolás fiú a Yakuzák SE fiatal karatékája, és épp délutáni edzésükre tartottak.

A figyelmeztetésben olvasható, hogy Jászberény egyik kis utcájában egy régebbi típusú, fehér BMW állt meg mellettük, az „anyósülést” kinyitva. A sofőr – sötétben nem lehetett látni az arcát – erőteljesen annyit mondott a gyerekeknek: „Szálljatok be, elviszlek benneteket!”

A felszólítást ugyan többször megismételte a férfi, de a gyerekek nem mozdultak, ahogy később kiderült, futni készültek. A BMW-s – talán azért, mert időközben egy hölgy közeledett feléjük – végül felhagyott a próbálkozással, és elhajtott. A szülők azóta megtették a feljelentésüket a rendőrségen.

A városban sokan beszélnek az esetről, élő szóban és a közösségi oldalon egymásnak adnak tanácsokat, hogy mindenki üljön le gyermekével néhány szóra, és hívja fel a figyelmét a világ veszélyeire.

A közösségi oldal posztjából az is kiderül, hogy az érintett gyerekeknek nem volt szándéka beszállni az idegen autóba, azt viszont nem lehet tudni, hogy mi történt volna, ha nem zavarja meg az akciót egy járókelő.

A történteket komolyan vették az iskolákban is, azonnal reagáltak a jászberényi esetre. Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerület igazgatója elmondta, hogy nem csak az érintett diákok iskolájában, hanem minden intézményükben foglalkoznak az üggyel, ugyanis ismételten felhívják a gyerekek figyelmét a veszélyekre.

Tudatosítják a diákokban azt is, hogyan kezeljék, ha idegenek szólítják meg őket.

– A Jászberényi Rendőrkapitányság egyik munkatársához érkezett jelzés az esetről – adott tájékoztatást honlapunk érdeklődésére Szabó Zita, megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Kifejtette, hogy a rendőrök megkezdték az adatgyűjtést az eset minden részletének tisztázása érdekében. A válasz megküldéséig nem merült fel olyan körülmény, mely bűncselekmény elkövetésének gyanúját támasztaná alá, de az eset összes körülményét megvizsgálják.

 

– Felkutatjuk azokat a személyeket – tette hozzá a szóvivő –, akik látták az esetet, vagy érdemi információval tudnak szolgálni. Arra kérjük a szülőket, lakosokat, hogy ha valami gyanúsat észlelnek, tapasztalnak, akkor tegyenek bejelentést.

Bár a beszerzett információink jelenleg nem támasztják alá bűncselekmény elkövetését, a szóvivő mégis fontosnak tartja a figyelemfelhívást.

Azt tanácsolta, hogy beszélgessenek el a gyermekekkel, hogy mire kell figyelniük, hívják fel figyelmüket, hogy idegenekkel ne álljanak szóba. A szakember is egy titkos jelszó megbeszélésének hasznosságát emelte ki, amit játékosan meg lehet tanítani a gyerekekkel.

Ettől függetlenül biztonságos a város

Az aggódó hozzászólások mellett megjelentek olyanok is, melyek szkeptikusan fogadták a közléseket, felvetették ugyanis, hogy talán kitaláció az egész. Ezzel kapcsolatban Agócs Tibor, a Ykuzák SE szakmai vezetője, a gyerekek edzője érdeklődésünkre minden kételyt eloszlatott.

– Ismerem a fiúkat, és biztos vagyok abban, hogy nem kitalációról van szó, az eset megtörtént – mondta.

– Azt azonban mindenképp hozzá kell tennem, hogy Jászberényt biztonságos városnak tartom. Nem lehet tudni, hogy az autójával megálló férfinek milyen szándékai voltak.

– Az esettel együtt is az a véleményem, hogy nyugodtan útnak indíthatjuk gyalog gyermekeinket a városban. Tudatosítani kell azonban a fiatalokban az éberség fontosságát, mert nem biztos, hogy mindenki jó szándékkal közelít feléjük.

AktuálisJászberényrendőrséggyerekekdiákokBMW