2024.04.26, Péntek

A virágos kőris az év fája

Szolnok TV

2018.01.07. 12:00

Nemcsak az év halát és madarát, hanem az év fáját is megválasztották idén. A Fraxinus ornus, vagyis a mannakőris lett az év fája 2018-ban. Az illatos bugavirágzatú fa Szolnok megyében Pusztamonostoron vert nagyobb számban gyökeret.

Hirdetés

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium idén ismét lehetővé tette, hogy az egyesület ágazati hírportálján és az Év fája tematikus weblapon keresztül szavazzanak az erdészek és a szakmán kívüli érdeklődők az Év fájára, mellyel a 2018-as esztendő fafaját választhatták meg a résztvevők. 

Urbán Sándor elnök Jászkun Természetvédelmi Szervezet: ”2018 év fája a virágos kőris vagy más néven mannakőris. Ez egy harmadrend fa. Alacsony termetű, a fatermesztés szempontjából úgymond jelentéktelen fa. Általában olyan fát szoktak választani, melyek nem a nagyságukkal, hatalmasra nőtt termetükkel uralják a fák világát, hanem szerényen meglapulnak. Olyan szempontból viszont fontos a jelenlétük, hogy a biodiverzitást, a biológiai sokszínűséget, az élővilág sokszínűségét növelik ezek a fafajok. „ 

A 6-8-0 méterre növő fának a hárshoz hasonlóan jellegzetes illata, szép bugavirágzata van, mely májusban nyílik , elvarázsolva az erdőjárót. Őszi lombja a sárgától a liláig sokféle színárnyalatban pompázik. 

Urbán Sándor elnök Jászkun Természetvédelmi Szervezet: -”A dunántúli régióban elterjedt. Itt az Alföldön nem érzi jól magát, túl száraz és kötött a talaj számára. Megyénkben ültetett állománya Pusztamonostor térségében vannak a vasútállomás környékén. Nagyon szépek, gyönyörűek. „ 

Ipari felhasználásra alkalmatlan a fa, nincs gazdasági haszna, így nem is szaporítják. A szavazók összesen 1543 érvényes szavazatot adtak le. A virágos kőris a fehér füzet és a rezgő nyárfát utasította maga mögé.

Aktuálisvirágos kőrisPusztamonostorAz év fája