2021.04.21, Szerda

Szolnokon megfelelő a levegő minősége

mti

2018.01.25. 17:00

Az egészségügyi határértéknek megfelelő Szolnokon a levegő minősége, építési munkák miatt volt magasabb a szállópor-tartalom a mérőállomás környékén - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense. Gyuricska Éva cáfolta, hogy Szolnok egész területén veszélyes lett volna a levegő.

Hirdetés

 

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) szerdán két településen, Szolnokon és Putnokon veszélyesnek, három helyen - Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Nyíregyházán - egészségtelennek minősítette a levegő minőségét a magas szállópor-tartalom (PM10) miatt. Az OKK térképén a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték Salgótarjánt, Miskolcot, Debrecent, valamint Székesfehérvárt. 

Szolnokra vonatkozóan megjegyezték: "a magas PM10-szennyezettség elsősorban az Ady Endre úton működő mérőállomás környezetére jellemző, ahol intenzív építési munkákat végeznek". 

Gyuricska Éva a levegominoseg.hu oldalra hivatkozva elmondta: ezen a honlapon is szerepel, hogy építési munkák zajlottak a szolnoki mérőállomás közelében, ahol a munkálatok miatt, annak idején valóban magasabb volt a szállópor-tartalom, amely azonban azóta már visszaállt az egészségügyi határértéknek megfelelő szintre. 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

AktuálisSzolnoklégszennyezéslevegő minősége