2024.04.17, Szerda

Több mint négyszáz laptop a szolnoki pedagógusoknak

szolnok.hu

2018.03.13. 09:02

A napokban megkezdődött annak a több mint 45 ezer laptopnak az átadása, amelyet a digitális kompetencia fejlesztését célzó, európai uniós támogatásból megvalósuló projekt részeként kapnak meg a pedagógusok. Hétfőn a Kőrösi iskola pedagógusai vették át a munkájukat segítő eszközt.

Hirdetés

Az eszközhasználat biztosításán túl fontos szándéka az oktatási államtitkárságnak, hogy a pedagógusok megfelelő tudás birtokában használhassák a számítógépeket. Erre szintén kiemelt figyelmet fordítanak a 45 milliárd keretösszegű projektben.

A tervek szerint jövő szeptembertől 22 ezer ötödikes diák a tankönyvek digitális változatával feltöltött tableteket kap majd. Mintegy 90 milliárd forintot költenek továbbá az iskolák épített infrastruktúrájának fejlesztésére.

A város is részese az oktatás fejlesztésének, hiszen egymást követik az iskola felújítások – szandaszőlősi, Fiumei, Kőrösi, Szegő – tette hozzá Szalay Ferenc polgármester.

Ilyen mértékű iskolafejlesztési program Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt. Az a tudás, amivel kikerülnek a gyermekek az iskolából, abban a pillanatban még alkalmazható, de a gyorsan változó világban hamar elévül. Éppen ezért az új ismeretek megszerzése folyamatos tanulást igényel, a tanultak alkalmazásának átadása során pedig ma már elengedhetetlen a digitális környezet. Amint azt dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott elmondta, a szolnoki iskolákból 438 pedagógus kért laptopot, ők valamennyien meg is kapják az eszközt. Fontos tudni, hogy a tanárok vállalták, hogy a most kapott eszközt használják a tanítás során, s részt is vesznek továbbképzéseken.

A szolnoki járás iskoláiba összesen 650 darab laptop érkezik, ebből első ütemben 541-et kapott meg az intézményfenntartó. Ezek kiszállítása az iskolákba már az elmúlt héten megkezdődött.

Fontos cél, hogy az iskolák megfelelő sávszélességű internettel és wi-fi-vel is rendelkezzenek. Ennek Budapesten és Pest megyén túl az ország teljes területén történő megvalósítását szintén biztosítja a projekt.

Az informatikai fejlesztés kapcsán fontos megjegyezni, hogy a tervek szerint országszerte 5000 projektort és 3000 interaktív panelt is kiosztanak az iskoláknak. A következő években az intézményeket és a tantestületeket azonban abban is segíteni kell, hogy az eszközökhöz kapcsolódó ötleteik, jó gyakorlataik szintén támogatást nyerjenek.

AktuálisSzolnokpedagóguslaptopdigitális kompetencia fejlesztés