2024.03.29, Péntek

Kétmilliárdos fejlesztés a magyar busz gyártójánál

tozsdeforum.hu

2018.04.10. 14:43

A Credobusok néhány év alatt egész Magyarországon elterjedtek: a regionális közlekedési központok mindegyikénél megtalálhatók, és több nagyvárosban (Győr, Pécs, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, stb.) is a járműflotta jelentős részét adják.

Hirdetés

A Credobus márkát alapító Kravtex-Kühne Csoport áprilisban elindítja 2 milliárd forint összértékű kapacitásnövelő beruházási programját, amely építési- és gyártástechnológiai fejlesztésekkel járul hozzá a gyártó piaci pozíciójának megőrzéséhez - tájékoztatott a cég közleményben.

A Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvési Programmal összhangban a Kravtex-Kühne Csoport Magyarországon egyedülálló autóbuszgyártó kapacitást hozott létre, 2016 óta pedig közel 500 Credobust adott át a közlekedési szolgáltatóknak.

A gépipari cégcsoport a hazai buszpiac további növekedésére építve elindítja kapacitásnövelő beruházási programját, amelyben mintegy 2 milliárd forint összértékű építési- és gyártástechnológiai fejlesztés fog megvalósulni, teljes egészében saját forrásból.

A mosonmagyaróvári gyártócsarnok mintegy 4 ezer, a győri autóbusz összeszerelő üzem ezer négyzetméterrel bővül, ezzel jelentősen nő a vázgyártás, illetve az összeszerelés rendelkezésére álló gyártóterület.

Sor kerül az 1879-ben felépült, és legutóbb 101 éve átépített mosoni öntöde teljes rekonstrukciójára is, ahol első lépésként új indukciós kemencét állítanak üzembe. Eközben mindkét telephelyen folytatódnak a gyártástechnológiai fejlesztések: a mosonmagyaróvári Kühnében CNC vezérlésű daraboló centrum és élhajlító gép beszerzése valósul meg, míg Győrben a gyártócsarnok bővítésével és modernizálásával párhuzamosan az összeszerelést támogató technológiai változtatásokat vezetnek be.

A beruházási programon túl a cégcsoport további jelentős saját pénzeszközöket fordít kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységére, így idén és 2019-ben is új Credobus modellek piaci bevezetése kezdődik meg - írták közleményükben.

A Kravtex Kft. és a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. alkotta cégcsoport a Credobus márka alapítója, Mosonmagyaróváron és Győrben az ország legnagyobb kapacitású buszgyárát hozta létre, amely a regionális közlekedési központok (Volánok) partnere. A Credobusok néhány év alatt egész Magyarországon elterjedtek: a regionális közlekedési központok mindegyikénél megtalálhatók, és több nagyvárosban (Győr, Pécs, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, stb.) is a járműflotta jelentős részét adják. A mintegy 1600 forgalomba állított Credobus a teljes magyar helyközi közforgalmú autóbuszpark több mint 20 százalékát teszi ki.

forrás: tozsdeforum.hu

AktuálisSzolnokCredobus