2024.03.29, Péntek

Eredményesen zárta a MÁV-csoport a tavalyi évet

mti

2018.05.30. 21:29

Az idei év legjelentősebb fejlesztései között szerepelt az IC+ kocsik szolnoki sorozatgyártása.

Hirdetés

Eredményesen működött a MÁV-csoport tavaly, minden leányvállalat növelni tudta bevételeit - mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalatcsoport évértékelő sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten. 

A MÁV Zrt. 152 milliárd forint árbevételt ért el 2017-ben az előző évi 151 milliárd forint után. Adózott eredménye 7,8 milliárd forint volt, 4,2 milliárddal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 0,8 milliárddal több a tervezettnél - közölte az elnök-vezérigazgató. Hozzátette, 2016-ban egy nagy értékű ingatlan értékesítése emelte meg jelentősebben a nyereséget, tavaly ilyen egyszeri bevétel nem volt.
A MÁV-csoport adósságállománya 240 milliárd forinttal csökkent 2010 óta. A meglévő 51 milliárd forint hitel döntően a járműparkhoz kapcsolódik.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója ismertette: a vasúttársaságnak belföldön csaknem 139 millió utasa volt tavaly, a 2015-ösnél mintegy 3 millióval több.

Az idei év legjelentősebb fejlesztései között említette az IC+ kocsik szolnoki sorozatgyártását, a járműfelújítások folytatását, újabb jegyértékesítő automaták üzembe állítását, valamint a jegyvásárlási lehetőség elindítását a Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazással.

 

Dávid Ilona a gazdálkodási eredményekről szólva jelezte, a MÁV Zrt. tavaly év végére már 47 vasúti társasággal kötött hálózat-hozzáférési szerződést. Az ebből származó díjbevétel mintegy 93,5 milliárd forint volt, 1,8 milliárddal több az előző évinél. A bevétel nagy része, csaknem 78 százaléka személyszállításból származik. Hozzátette ugyanakkor, hogy nőtt az árufuvarozás forgalma.
Az elmúlt években teljes körű, 2030-ig kitekintő, komplex fejlesztési programot is tartalmazó pályaműködtetési stratégiát dolgozott ki a MÁV, ami a jövőbeli vasúti fejlesztések alapja.
A vasúttársaság 2018-2020-as üzleti terve szerint folytatódik a tavaly megkezdett hároméves bérfelzárkóztatási program, az idei, 12 százalékos bérfejlesztés 36 ezer vasutast érint.
A munkaerő megtartása érdekében kormányzati támogatással a MÁV-csoport hároméves bérmegállapodást írt alá az érdekképviseletekkel, ennek alapján átlagosan összesen 30 százalékos béremelést kapnak a vasúttársaságnál dolgozók.
Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hazai bérek más területeken is jelentősen emelkedtek, ezért próbálnak többletforrásokat bevonni, illetve több megoldást kidolgozni a munkavállalók megtartása és újak megnyerése érdekében. Hozzátette, dolgoznak azon is, hogy automatizálással és digitalizálással egyes tevékenységeket ki tudjanak váltani.

Dávid Ilona a MÁV-HÉV Zrt.-re kitérve elmondta: tavaly 72,8 millióan utaztak a hat vonalon. A megörökölt infrastruktúrát kiemelkedő mutatók mellett üzemeltetik, de nagy nehézségek árán. Úgy fogalmazott, hosszú ideig ezek a jó eredmények nem tarthatók fenn, mert az infrastruktúra elavultsága el fog érni egy olyan szintet, amelyet már az üzemeltetéssel nem lehet kompenzálni.

Csépke András, MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a társaság 99,9 milliárd forint árbevétellel és 3,2 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet.
2017-ben írta alá a MÁV-Start az egyik legjelentősebb szerződését, a nagykapacitású motorvonatok szállítására vonatkozó keretmegállapodást, amely összesen 40 motorvonat megrendelésére biztosít lehetőséget. Ebből az első 11 darabot uniós források felhasználásával tavaly augusztusban megrendelte a vasúttársaság, 2019 őszétől érkeznek.
A tervek szerint a saját fejlesztésű, Szolnokon gyártott IC+ kocsik közül 20 az év végére, 24 a jövő évben, 46 pedig 2020-ban készül el.
A jegyértékesítés fejlesztésére és az árérzékeny utasok megnyerésére nagy figyelmet fordítanak. Jelenleg 116 jegyértékesítő automata üzemel, ezt újabb 485 követi, a telepítések az idei negyedik negyedévben megkezdődnek - mondta el Csépke András.
Tavaly decemberben kedvezményeket vezettek be az online és a jegyautomatás vásárlásra, illetve a csúcsidőn kívüli utazásra, a kedvezményeket eddig 1,3 millió utas vette igénybe, akik így 287 millió forintot takarítottak meg - tette hozzá.
Felhívta a figyelmet arra: a 2015 óta üzemelő Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazás jegyvásárlási funkcióval bővül, júliustól már minden androidos készülékkel rendelkező használhatja, augusztustól pedig az iOS készülékekre is letölthetővé válik.

AktuálisSzolnokIC+ kocsiMÁV Csoport