2024.04.25, Csütörtök
Ingatlaneladás az adóbevallásban
Pixabay - illusztráció

Ingatlaneladás az adóbevallásban

hirado.hu

2018.05.02. 22:10

Ha valaki tavaly drágábban adta el lakását, mint amennyiért néhány éve vásárolta, akkor előfordulhat, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

Hirdetés

Érdemes átnézni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatását, hogy ne maradjon ki semmi az szja-bevallásból. Ha valaki ugyanis tavaly például drágábban adta el lakását, mint amennyiért néhány éve vásárolta, akkor előfordulhat, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészítenie. Annak is jelölnie kell ezt a jövedelmet, aki maga készíti el bevallását – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

A NAV a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze mintegy ötmillió ember szja-bevallási tervezetét. Ezek, az adózók kifizetőtől származó tavaly megszerzett jövedelmeit és az év közben érvényesített kedvezményeit pontosan rögzítik. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, kedvezmény, amelyről a NAV-nak nincs információja, ezért célszerű a lehető leghamarabb átnézni az szja-bevallási tervezetet, és pótolni a hiányzó adatokat.

Ilyen információ lehet például az ingatlaneladásból származó jövedelem. Ha valaki tavaly ingatlan vagy vagyoni értékű jog (haszonélvezet) eladásából jövedelmet szerzett, akkor azzal az összeggel a bevallási tervezetet ki kell egészíteni. Ha valaki maga készít elszámolást, akkor a 17SZJA számú bevallásban kell feltüntetnie az adatokat. A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15 százalékos adó terheli, amit 2018. május 22-ig kell megfizetni.

Forrás: hirado.hu

AktuálisNAVingatlaneladásadóbevallásbevallási tervezet kiegészítés