2024.04.24, Szerda
Jubileumi Konferencia és Tisza-tavi Polgármester Találkozó
Tiszta tó a Tisza-tó facebook

Jubileumi Konferencia és Tisza-tavi Polgármester Találkozó

Tiszta tó a Tisza-tó facebook

2018.05.17. 11:00

Napra pontosan 45 évvel ezelőtt, 1973.május 16-án adták át a Kiskörei Vízlépcsőt - tájékoztatta a vendégeket Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök a Tiszta tó a Tisza-tó jubileumi konferencia és Tisza-tavi Polgármester Találkozó legelején, majd hozzátette, hogy emellett idén ünnepli 40 éves jubileumát a Tisza-tó, valamint 30 éves Tisza-tó, mint földrajzi fogalom. 

Hirdetés

Egykori mezőgazdasági területen mostanra a természet által belakott gyönyörű környezetet hoztunk létre - mondta el Szabó Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjében. 
Az eseményre a vízlépcső egykori kivitelezői, a kiskörei szakaszmérnökség volt kollégái is meghívást kaptak. 
"Összegyűltek a Tisza-tó barátai, akik nagyon jó közösséget alkotnak,és valóban tenni akartak és akarnak a térség fejlődéséért" - üdvözölte a vendégeket Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés nemrégiben leköszönt elnöke. 


Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója az eseményen mutatta be a "Negyvenéves Tisza-tó" című könyvet. 
Busi László, tiszai vízirendészeti kapitányságvezető érdekes, archív képekkel gazdagon illusztrált előadása alkalmával elmondta, hogy a jövő hét folyamán megérkezik a második, mentéshez használható jetski a Tisza-tóhoz.
Dr.Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója a fennállásának 45. évfordulóját ünneplő szervezet szerepéről beszélt a Tisza-tavi térségben. 
Hangodi Éva, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője a környezettudatos szemléletformáló akcióval, az országos TeSzedd mozgalommal kapcsolatban elmondta, hogy 2017-ben országosan 175 ezer önkéntes vett részt, ebből 3.680 fő a Tisza-tó térségében. 


Horváth Béla, a Tisza-tó Zöld Nagykövete ezzel a gondolattal zárta a "40 éves Tisza-tó, mint "zöld attrakció" következő 40 éve" c. előadását: Itt a természet élni akar, és hosszú távon akar élni! A közös akarat létrejött, cselekedni kell a végső cél érdekében, hiszen Tisza-tó egyszer van, egyszer volt és egyszer lesz! Nincs alternatívája! 
" Büszkeséget és örömöt láttam a mai rendezvényen. Az előadásokban végig az ember állt a középpontban, minden előadó emberi oldalról közelítette meg a saját témáját - mondta zárszavában Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke


A programot díjátadó zárta, ahol Piroska Miklós alelnöktől Kerekes András polgármester vette át Tiszaszőlős Önkormányzat képviseletében a "TeSzedd" országos hulladékgyűjtő akcióban legaktívabb önkormányzat díját, Horváth Béla pedig újabb egy évre a Tisza-tó Zöld Nagykövete oklevelet. 


Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Pap Gyula, az alapító Szféra Tisza Kft. ügyvezetője adta át a Tisza-tavi Régióért díjat Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnöknek, majd az Év Tisza-tavi Polgármestere díjat Fótosné Czeglédi Zsuzsannának, Tiszaderzs polgármesterének. 

AktuálisTisza-tóKiskörei Vízlépcső