2024.04.25, Csütörtök

Tisztelettel adóztak a névadó és az egykori bajtársak emlékének a szolnoki helikopter bázison

szolnok.hu

2018.05.24. 16:11

Ittebei Kiss József hadnagy halálának 100. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget a róla elnevezett szolnoki helikopter bázison.

Hirdetés

A rendezvényen részt vett dr. Pintér Lajos professzor, tiszteletbeli főkonzul és az olasz Pergine település polgármester asszonya is, a város Szalay Ferenc polgármester és Szabó István alpolgármester képviselte.

Pergine településen állomásozott és annak légterében halt hősi halált a magyar légierő egykori pilótája, Ittebei Kiss József hadnagy.

Ittebei Kiss József az első világháború kitörésekor katonai szolgálatra jelentkezett. 1916-ban már a légierő kötelékében került az olasz frontra. Számos megnyert csatájának köszönhetően az egyik legeredményesebb osztrák–magyar pilótává vált. Azonban nem annyira a győzelmei száma, mint inkább az általa megvívott csaták során tanúsított magatartása miatt vált ismertté, mert ellenfeleit lehetőség szerint nem lelőtte, hanem leszállásra kényszerítette. Emberséges viselkedésével mindkét oldalon kitűnt a sokszor kíméletlenül küzdő ellenfelek sorából, és még ellenfelei is „a levegő lovagjá”-nak hívták. 1918. május 24-én harcba bocsátkozott, de a géppuskája meghibásodásának következtében a túlerőben lévő angol repülőgépek ellen fel kellett adnia a küzdelmet. Az angol pilótáknak sikerült kilőniük a védtelenné vált repülőgépet, és ennek következtében halt hősi halált.

 

Az emlékkő megkoszorúzását követően emlékpark avatása következett a Szolnoki Repülőezred egykori bajtársai emlékére. A már korábban kialakított, de szépen helyreállított parkban Koller József dandártábornok mondott ünnepi beszédet, az esemény koszorúzással zárult, ahol a város Szalay Ferenc polgármester és Szabó István alpolgármester képviselte a várost.

Aktuálisszolnoki helikopter bázisIttebei Kiss József