2023.02.04, Szombat

A véradás fontosságára hívták fel a figyelmet Szolnokon

szolnok.hu

2018.06.05. 18:00

A Nemzeti Összetartozás Napján rajtolt Budapestről az az 500 kilométeres futás, amelynek kettős célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javára.

Hirdetés

Az "Egy vérből vagyunk!" elnevezésű rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége, aki a budapesti rajtnál részt vett a véradáson, majd öt nappal később a ráti gyermekotthonban várja a futókat, és a célba érkezést követően részt vesz a Szent Mihály Rehabilitációs Központ avató ünnepségén.

Az ultrafutók kedden 11 órakor érkeztek Szolnokra, ahol Szabó István alpolgármester és dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese várta őket az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtt. A mezőnnyel lefutotta az utolsó két kilométert Barabás Botond Jászai Mari-díjas magyar színművész.

A nyári időszakban különösen nagy szükség van a vérre. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg, a szabadságok és a sokakat érintő allergiaszezon miatt, így hiány jelentkezhet az ország vérkészletében.Évente 400-500 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van, a véradás nélkülözhetetlen a rászorulók gyógyításában, az életmentés során.

AktuálisSzolnokvéradásNemzeti Összetartozás Napja