2024.04.16, Kedd

Eszmecsere az ivóvízkészlet védelméről

kotivizig.hu

2018.06.09. 08:00

Magyarországon két mintaterület érintett a projekt által, ezek egyike a Tisza folyó felszíni vízkivételi szolnoki ivóvízbázis, valamint a Tisza folyó mentén található különböző művelési ágú területek.

Hirdetés

A PROLINE CE (Vízkészlet Felhasználást Integráló Földhasználat Menedzsment Hatékony Gyakorlatai és Nem Strukturális Árvízvédelmi Tapasztalatok) nemzetközi projekt egyik magyar, Tisza menti mintaterületét érintő érdekeltjei tanácskoztak május 31-én az ivóvízkészlet hatékony védelméről, valamint az éghajlatváltozásból eredő szélsőséges vízjárás (árvíz és szárazság) elleni védekezésről, és azzal kapcsolatos tapasztalatokról a KÖTIVIZIG központjában.

 

A 2016 nyarán indult, az EU Interreg Közép-Európa programja által támogatott, 2,75 millió Euro összköltségvetésű PROLINE CE projekt az Osztrák Agrár, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Szövetségi Minisztérium vezetésével, 8 közép-európai országból 13 partner – köztük magyar részről az Országos Vízügyi Igazgatóság és a Hermann Ottó Intézet – közös munkájának eredményeként valósul meg.


A projektben kiemelt szerepet kap az egyes országok, régiók, önkormányzatok együttműködésének erősítése és a jövőre vonatkozó, fenntartható stratégiák közös kidolgozása az érdekcsoportok széles körének bevonásával.
Magyarországon két mintaterület érintett a projekt által, ezek egyike a Tisza folyó felszíni vízkivételi szolnoki ivóvízbázis, valamint a Tisza folyó mentén található különböző művelési ágú területek. Az ehhez kapcsolódóan szervezett a műhelytalálkozónak a KÖTIVIZIG - mint az egyik érintett adott otthont, bemutatásra került a PROLINE-CE projekt, valamint a Tisza vízgyűjtő területén alkalmazott jó gyakorlatok. A program keretében a projekt által érintett csoportok képviselői és egy kerek asztal beszélgetés során vitatták meg a klímaváltozás helyi tapasztalatait.
A projektet vezető osztrák partner 2018. június 12–13. között Ljubljanába szervezi meg szélesebb körben „Érdekelt féli párbeszéd” („Stakeholder dialogue”) című rendezvényét, melyre a KÖTIVIZIG is képviselteti majd magát. 

AktuálisivóvízKötivizig