2024.04.20, Szombat
Szolnokon a Tiszai hajósok terén emlékeztek
Szalay Ferenc facebook

Szolnokon a Tiszai hajósok terén emlékeztek

szolnok.hu

2018.06.05. 15:50

A Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum aláírására emlékezett az ország, arra a szégyenletes eseményre, amely az I. világháború lezárását követően a magyarokat sújtotta Európa népei közül a leginkább.

Hirdetés

A trianoni békediktátum 98 évvel ezelőtti aláírását, s a történelmi Magyarország igaztalan megcsonkítását idézték fel a rendezvényen. Azt a tragikus időszakot, amikor családok, települések szakadtak szét, egyik napról a másikra országhatár húzódott ott, ami évszázadok óta magyar föld volt. Magyarország elveszítette területének több mint kétharmadát, lakosságának több mint felét, az erdők 88, a megművelt földek 61, a vasutak 62, az utak 65 százalékát. Hatalmas károk ezek, és legalább olyan nagy az a máig sajgó seb, amelyet a trianoni döntés egy egész nemzet lelkében okozott.

 

A Tiszai hajósok terén rendezett ünnepségen a Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola műsorát követően Máthé György rk. esperes-plébános mondta el gondolatait az Ökumenikus Lelkészkör képviseletében, majd Szalay Ferenc polgármester megemlékező beszéde hangzott el. Ebben a polgármester hangsúlyozta: a történelem kereke most úgy fordult, hogy Európa válaszút elé került: feladja múltját, keresztény-zsidó gyökereit, vagy éppen a nemzetekre támaszkodva erős országokból álló szövetséget hoz létre. Ma már egyre világosabb, hogy az utóbbit támogató országok jelentik az egyetlen esélyt egy biztonságos, szép jövőhöz.

A rendezvényen – mely az Országzászló megkoszorúzásával zárult - közreműködött a Légierő Szolnok Zenekar, a Szolnoki Népdalkör és a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület.

AktuálisSzolnokNemzeti Összetartozás Napja