2019.02.20, Szerda

Hirdetés

A legmodernebb technológiával vannak ellátva az új helikopterek
fotó: Airbus Helicopters

A legmodernebb technológiával vannak ellátva az új helikopterek

mti

2018.07.06. 11:55

A legjobb rádiós berendezést, és a legerősebb hajtóművet kapta.

Hirdetés

Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka péntek reggel az M1 aktuális csatornán elmondta, a kollégái és ő maga is kipróbálták az új helikoptereket, és végül ezek a tapasztalatok is sokat nyomtak a latba a gépek kiválasztásánál.

A H145M hatezer méteren is képes repülni, ami ritkaságnak számít a helikopterek között, a sebessége 270 kilométer per óra, és 1600 kilogrammnyi terhet tud felemelni. A civil társaiknál jóval ellenállóbb katonai gépeket természetesen fegyverzettel lehet ellátni.
A szakemberek nagy elégedettséggel fogadták a helikoptereket. "Megmondom őszintén, a helikopterbázison az elmúlt napokban még több mosolygós arcot láttam, mint eddig, hiszen mindenki tudja, hogy ezzel a helikopterrel még jobban ki tudjuk teljesíteni azokat a képességeket, amelyekre szüksége van az egész országnak" - fogalmazott a parancsnok.
Kérdésre elmondta azt is, bízik benne, hogy 2019 második felében már a szolnoki bázis betonját "koptathatják".

 

Szénási Jenő ezredes, a HM Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Osztályának vezetője elmondta, hosszú és aprólékos folyamat előzte meg a helikopterek kiválasztását; még 2010 elején született döntés, hogy új katonai helikopterekre van szükség. Végül 2018-ra valósulhatott meg - a Zrínyi haderőfejlesztési programnak köszönhetően - a beszerzés.
A szerződés része a kiképzés is, a légierő 50 pilótáját készítik majd fel az új helikopterek kezelésére.

Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi helikopterek beszerzésére - mondta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este. A honvédség 20 helikoptert vásárol az Airbusztól.

szolnoki helikopter bázisAirbus