2024.04.25, Csütörtök

A világ legjobb ejtőernyősei érkeztek Szolnokra

szolnok.hu

2018.08.07. 13:46

Idén immár 42. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Katonai Sporttanács a Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot.

Hirdetés

Az elmúlt versenyeken rendre eredményesen szereplő magyar válogatott sikereinek köszönhetően Magyarország kapta a rendezés jogát. A rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Bali Tamás ezredes, a rendezvény szervezőbizottságának elnökhelyettese elmondta: a magyar katonák nagyon készülnek a viadalra, ahol hazai közönség előtt szeretnének nagyon jól szerepelni.

- A versenyre harminckilenc ország válogatottja jelezte részvételi szándékát. Néhány országból versenybírók érkeznek, így negyvennégy nemzet képviselőit várjuk Szolnokra – mondta az ezredes. - A világbajnokságot két helyszínen tartjuk. A fő helyszín a szandai sportrepülőtér, az itt zajló versenyszámokat bármely érdeklődő díjtalanul látogathatja. Itt található a célbaugró verseny számára felállított földetérési pont.

- Szolnok nagyon büszke katonai hagyományaira, pontosan ezért örömmel álltunk a rendezvény mellé – tette hozzá Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. – A katonaság nem csupán a hagyományainkban erős, hanem a jelenünkben is, nem véletlen, hogy egyik legismertebb látványosságunk, a RepTár is a katonai repülésnek állít igazán méltó emléket.

Szalay Ferenc kiemelte, hogy nagyon szurkolnak a szolnokiak is az ejtőernyősöknek, remélhetőleg a nagy meleg ellenére is sokan lesznek kint a szandai reptéren, hogy ennek a különleges sportágnak a legjobbjait megnézzék versenyzés közben.

A 42. katonai ejtőernyős világbajnokságot augusztus 9. és 20. között rendezik Szolnokon. Az 1974-es szolnoki és 1996-os békéscsabai civil ejtőernyős világbajnokságok után 2018-ban katonai ejtőernyős világbajnokságot rendezhet Magyarország.

A magyar katonai ejtőernyős válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Oroszországból a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták. Az ejtőernyősök a 2017-es évet is elismerésre méltó eredménnyel zárták. A németországi Warendorfban megrendezett Katonai Ejtőernyős Világbajnokságról bronzéremmel tértek haza. A montenegrói Európa-bajnokságon az előkelő 4. helyen végeztek, az ejtőernyős célbaugró világkupa versenysorozatát az 5. helyen zárták.

Az idei évben az világkupa-sorozat legutóbbi, negyedik állomásán, az olaszországi Bellunóban csapat célbaugrásban első helyezést értek el, Horváth Ferenc őrvezető pedig az ifjúsági kategóriában a bronzérmet szerezte meg. A négy versenyt követően a Magyar Honvédség Ejtőernyős Válogatottja vezet az összetett pontversenyben.

A világkupa-sorozat második állomásán, a szlovéniai Bledben a csapat 1. helyezett lett, Varga Tamás zászlós egyéniben szintén első helyezést ért el. Asztalos István tartalékos zászlós az 50 év feletti kategóriában szintén kiemelkedően teljesített, első helyezést ért el.

Az Ejtőernyős Célbaugró világkupa-sorozat első állomásán, a horvátországi Rijekában a csapat 2. helyezést ért el, Varga Tamás zászlós pedig egyéni kategóriában 3. helyezett lett.)

A katonai ejtőernyős válogatott kapitánya Bánszki Tamás százados, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka. Rajta kívül a csapat valamennyi tagja az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgál: Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető, Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós.

A versenyben a szlovén légierő két PC-6-os repülőgépe, illetve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két darab MI-17 szállítóhelikoptere segíti az ejtőernyősöket.

AktuálisSzolnokKatonai Ejtőernyős Világbajnokság