2024.04.24, Szerda
Elkészült a hős vadászpilóta, Ittebei Kiss József szobra
Kovács Sándor facebook

Elkészült a hős vadászpilóta, Ittebei Kiss József szobra

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.08.16. 11:42

Májusban halálának 100. évfordulóján emlékeztek a légi harcban hősi halált halt Ittebei Kiss Józsefre, most pedig felavatták félalakos bronzszobrát.

Hirdetés

 

Az első világháború egyik legbátrabb pilótájának emléke előtt tisztelegtek, aki mindössze 22 évesen hunyt el. A nevét viselő helikopter bázison tartott ünnepségen megemlékeztek a hős katonáról, majd ünnepi beszédek, a szobor leleplezése és koszorúzás következett. 

 

Kiss József, a Monarchia 55. századának vadászpilótája 1918. május 24-én indult utolsó bevetésére, eközben megszerezte 20. légi győzelmét, majd repülőgépe az ellenséges géppuskatűzben lezuhant.

Kiss József posztumusz hadnagy holttestét az osztrák katonák hozták le a hegyről, majd két napig Lamon templomában volt felravatalozva. Két nap múlva temették Perginében. Az angol vadászok akkor, pilótaszokás szerint koszorút és részvétnyilatkozatot dobnak a levicói reptérre.

A budapesti „Az Aëro” című szaklap, amelynek ő is munkatársa volt, így búcsúztatja el a levegő lovagját: „A fiatalság páratlan tettereje, a kiválasztottak rátermettsége és az öregek higgadt bölcsessége jellemezte őt.” Kiss József huszonkét éves volt. A perginei temető több mint kétszáz hősi halottja békében nyugodott az 1970-es évek elejéig. Hamvaikat akkor átszállították Roveretóba, a „Castel Dante” osszáriumba. – hangzott el az ünnepségen, amelyen Magó Károly mondott emlékező beszédet.

Dr. Koller József dandártábornok köszöntő beszédében méltatta a bátor pilóta példaértékű tetteit és hozzátette, ebben a szoborban érződik az ereje, tettrekészsége és egyúttal benne van minden eddigi hős katonánk ereje is.

A kő talapzaton fekvő félalakos bronzszobrot Pogány Gábor Benő a Szolnoki Művésztelep alkotója készítette, aki Dr. Koller József dandártábornokkal együtt avatta fel az alkotást.

Az esemény résztvevői a megemlékezés virágainak elhelyezésével tisztelegtek a vadászpilóta bronzszobra előtt. A Kormányhivatal nevében dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető koszorúzott.

AktuálisIttebei Kiss József