2024.04.18, Csütörtök

Jász Ünnep a fővárosban

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.09.26. 08:57

A tavalyi hagyományt követve idén is bemutatkozott egy magyarországi népcsoport és régió, idén a Jászság költözött egy hétvégére a Vajdahunyadvárba.

Hirdetés

 

A jász hagyományok kulturális fesztiválján az érdeklődők megismerhették a térség történelmét, művészetét, hagyományait és tárgyi világát. A látogatókat kiállításokkal, játékokkal, népzene, néptánc és kézműves bemutatókkal, valamint számos helyi gasztronómiai specialitással várták a szervezők.

A tradíciók mellett a Jász Ünnep című rendezvényen a jász települések jelenéről, helyi értékeiről, a térség mezőgazdaságáról, minőségi termékeinek széles választékáról, a települések kulturális és turisztikai programkínálatáról is tájékozódhatott a közönség.

A fesztivál első napján 27 jász település, intézmények, egyesületek és kiemelt vendégek részvételével egy díszfelvonulás is színesítette a vajdahunyadvári programot.

A jász összetartozás jegyében megrendezett felvonuláson részt vett többek között a regnáló Jászkun főkapitány és a Jászkapitányok, a Jászok Egyesületének képviselői, a Palotásy János Zeneiskola Fúvószenekara, a Jász Lovas Bandérium és a Szűcs Mihály Huszárbandérium, a Jászsági Pálinka Lovagrend és a Jászsági Mézlovagrend tagjai, a Jászsági Hagyományőrző Egylet, valamint jászsági tánccsoportok, népdalkörök, hagyományőrző és íjász csoportok képviselői is.

A felvonulást követően díszünnepség következett, amelyen jelen volt többek között Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, Pócs János a térség országgyűlési képviselője, dr. Berkó Attila kormánymegbízott és Vári-Nagy Judit a Jászapáti járási hivatal vezetője is.

AktuálisJászságJász ÜnnepVajdahunyadvára