2024.04.19, Péntek

Kiállításon mutatták be a közfoglalkoztatás értékeit, eredményeit

szolnok.hu

2018.09.06. 15:17

A kiállításon összesen 30 közfoglalkoztató vesz részt.

Hirdetés

Negyedik alkalommal rendezték meg Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közfoglakoztatási kiállítást, melynek megnyitóján Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője is köszöntötte az érdeklődőket Szolnokon a Hild téren. A közfoglalkoztatásról dr. Kállai Mária kormánymegbízott, dr. Berkó Attila, a kormányhivatal igazgatója és a Szalay Ferenc polgármester is elmondta gondolatait.

A rendezvényt ezúttal is azzal a céllal szervezték, hogy bemutassák a közfoglalkoztatásban érintett önkormányzatok által előállított termékeket, továbbá azt, hogy a közfoglalkoztatottak valóban értékeket és a közösség számára hasznos termékeket állítanak elő, illetve a települések ötletekkel gyarapodjanak új, máshol már kipróbált és eredményesen működő programok indításához.

 

Réthy Pál a megnyitón elmondta, hogy a megyében egy év alatt 55 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, a közfoglalkoztatottaké 2016 óta viszont folyamatosan csökken. Ennek egyik oka, hogy egyre többen kerülnek át a közfoglakoztatásból a rendes foglalkoztatásba. A kormány ideiglenes foglalkoztatási formának tekinti a közfoglalkoztatást, amelynek célja a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének elősegítése, illetve az arra történő felkészítése. A közfoglalkoztatás elsősorban azokat juttatja munkajövedelemhez, akik szociális ellátásban, azon belül foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek, hosszabb ideje nem kapnak munkát alacsony iskolai végzettségük, esetleg munkalehetőség hiánya miatt, vagy azért, mert már kiestek a munkagyakorlatból.

 

Dr. Kállai Mária a most zajló közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó programok közül kettőt is kiemelt: Rákóczifalván a Váci Egyházmegyei Felnőttképzési Nonprofit Kft. a gyógy-, fűszer-, és konyhakerti növények termesztése mintaprogramjának bővítéshez a Belügyminisztérium 7,2 millió forintforrást nyújtott, melyből az öntözőrendszer kiépítését, szociális helyiség kialakítását, és 5 fő foglalkoztatását is biztosítani lehet. A másik, 42,1 millió forinttal támogatott program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevéhez fűződik. A szolgálat Tiszabőn közfürdő és közmosoda kialakítását tervezi, amelyben 6 közfoglalkoztatott fog dolgozni a későbbiekben.  

A megyében majd 5 ezer közfoglalkoztatottat vontak be 288 tanfolyamba, nagy eredmény, hogy közülük 4.650-en be is fejezték a képzéseket. Bízom abban, hogy a végzettséget szerzők hamarosan találnak maguknak munkát, és ők is hozzájárulhatnak majd a társadalmi értékteremtéshez

Példát ad a közfoglalkoztatásban dolgozó személy a környezetének is, hiszen látják, hogy reggel munkába indul, és a hónap végén bért visz haza – mondta Szalay Ferenc polgármester utalva arra, hogy vannak olyan családok, ahol generációk is felnőhettek segélyen, s nem voltak motiválva a munkába állásra, de követendő minta sem volt előttük.

 

A nap folyamán az érdeklődők megismerhetik a programok keretében végzett tevékenységeket, az elért eredményeket. Ilyenek a helyi sajátosságokra épülő mezőgazdasági termékek, a belterületi úthálózat javítása, a bio- és megújuló energiafelhasználás, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolása. A kiállításon megtekinthetők egyebek mellett zöldségfélék, sütőüzemben készített sütemények, a közfoglalkoztatottak által készített térkövek, rongyszőnyegek, faipari termékek, sajtok, kerámiák.

AktuálisSzolnokközfoglalkoztatás