2024.04.26, Péntek

Közfoglalkoztatási program keretében kezdődött meg a homoktövis szüretelése Neszűrben

mti

2018.09.11. 15:57

A várhatóan október közepéig tartó betakarítás a tavalyi 2,2 hektár után idén mintegy 3,5 hektáron zajlik, csaknem ötezer termő növényről.

Hirdetés

Az első ültetvényeket az önkormányzat 2014-ben telepítette a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási mintaprogram keretében, az idén termőre forduló növényeket 2015-ben telepítették. A közfoglalkoztatási programok során korábban parlagon heverő területeket vonták újra művelésbe, idén tizenöt, elsősorban a Neszűr területén élő ember dolgozott a programban.     

A termény kiváló beltartalmi értékkel rendelkezik, a szeptember eleji esőzések kedveztek a várható terméshozamnak. A tavalyihoz hasonló vagy nagyobb, várhatóan hektáronkénti négy tonna hozam várható.

Idén nettó 3,5 millió forint értékesítési bevételre számítanak, amelyet a közmunkaprogramba kell visszaforgatni,. Tavaly a bevételt a 2018-as közfoglalkoztatási program keretében járdaépítésre fordította az önkormányzat. 

 

Az önkormányzat a homoktövis bogyóit várhatóan idén is külpiacra értékesíti az Első Magyar Homoktövis Szövetség segítéségével. Tavaly Litvániába adták el a terményt.

Neszűr területén csaknem 13 hektár termőterülettel rendelkezik az önkormányzat, 2019-től évi 6,5 hektár forgóval zajlik majd a termelés, egy adott területről ugyanis csak kétévente szüretelhetnek.     

 

A homoktövis (Hippophae) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó, kevés fajt számláló nemzetség. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese.  Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására. 

Aktuálisközfoglalkoztatási programNeszűrhomoktövis