2024.04.20, Szombat

Szolnok díszpolgára lett dr. Béres József

szolnok.hu

2018.09.01. 10:25

Szolnok Napja alkalmából a város legrangosabb díjait adták át csütörtökön este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Hirdetés

Az eseményen megjelentek a város vezetői, kulturális és gazdasági életének meghatározó szereplői és a korábbi díjazottak. A rangos elismerések, az Ezüst Pelikán Díj, a Szolnok Díszpolgára cím és két újonnan alapított díj, a gróf Szapáry Gyula-díj és a Kátay Endre-díj új birtokosainak életútját ezúttal is egy-egy kisfilm mutatta be röviden.

Az elismerések átadása előtt Szalay Ferenc polgármester elmondta, Szolnok nagyon sokat köszönhet az itt élőknek, az itt működő cégeknek. Azonban közülük is vannak kiemelkedőek, akik tevékenységükkel maradandót alkotnak, s jelentős hatást gyakorolnak ezzel pozitív irányban környezetükre is. Jó hírét viszik városnak a világban, és az itt élők kötődését is erősítik tevékenységükkel.

Kitért arra, hogy Kertész Róbert és munkatársai a közelmúltban feltárták Szolnok múltjának egy fontos szeletét, az egykori szolnoki vár területén. Mint mondta, múltunkhoz kapcsolódva, a hagyományainkat megőrzve tudnk előre haladni a jelenben is.

 

Az ünnepi beszéd után következett az elismerések átadása.

A Kátay Endre díjat azon személyek vagy közösségek kaphatják, akik, vagy amelyek Szolnok városban végzett tartós és kimagasló tevékenységükkel jelentősen elősegítik, vagy elősegítették a városban eltérő kulturális és szociális körülmények között élő emberek társadalmi együttélésének javítását, a társadalmi kohézió erősítését, hosszú időn keresztül segítséget nyújtanak, vagy nyújtottak az esélyegyenlőség biztosításához, vagy a társadalmi helyzetből eredő hátrányok csökkentéséhez. A díjat Tótáné Tóth Éva, a Szolnok Városi Óvodák tanügyi-igazgatási igazgató-helyettese kapta.

A város életében gazdasági téren kifejtett eredményes tevékenység elismeréseként alapították a Gróf Szapáry Gyula-díjat, melyet azon Szolnok városában kiemelkedő gazdasági tevékenységet végző, példaértékű társadalmi szerepvállalással bíró, a Szolnok városban és agglomerációjában elő munkavállalókat foglalkoztató szolnoki székhelyű vagy telephelyű egyéni vállalkozó, vagy gazdasági társaság kapja, amely legalább két éve folyamatosan működik Szolnok városában. Az elismerést a Bognár és Társa Kft., Coop Szolnok Zrt. és a McHale Hungária Kft. képviselője vette át Szalay Ferenc polgármestertől.

Ezüst Pelikán-díjban részesült dr. Szalóki István a MOL Magyar Olaj és Gázipari Zrt. nyugállományú vezérigazgató-helyettese, szolnoki lokálpatrióta és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft., a Szolnok Díszpolgára kitüntető címet dr. Béres József, a Béres cégcsoport elnöke vehette át.

Az est fényét Mága Zoltán – ő szintén Szolnok díszpolgára – emelte csodálatos műsorával, és egy nemes gesztussal is emlékezetessé tette a gálát: egymillió forinttal támogatta a Liget úti iskola alapítványát, az Értelmes Életért Alapítványt. A világhírű művésznek ez már a sokadik jótékonysági akciója Szolnok városában is.

AktuálisSzolnokSzolnok Díszpolgára cím