2024.04.23, Kedd

Fazekastalálkozót rendeznek a hétvégén Mezőtúron

mti

2018.10.12. 10:55

A több előadásból, tárlatlátogatásból álló programra a városban élő és onnan elszármazott fazekasokat, keramikusokat, kemenceépítőket, gipszből alkotókat, valamint néprajzosokat és a művészeti ággal foglalkozó pedagógusokat várják.

Hirdetés

Az előadások sorában Lajkó Orsolya régész, a középkor végi, elsősorban alföldi kerámiák régészeti anyagát ismerteti. Nagy Vera néprajzkutató a szecesszió időszakának hódmezővásárhelyi kerámiaműhelyeiről beszél, míg Vörösváry Ferenc kerámiagyűjtő, szakíró az iszlám kerámia főbb típusait mutatja be. Ezt követően a város korábbi polgármestere, Draskovits Dénes által létrehozott kerámiagyűjtemény új termébe látogatnak el. 

A találkozón megemlékeznek a Túri Fazekas Múzeum 35. születésnapjáról, méltatva azt a munkát, amellyel Magyarország legnagyobb, kifejezetten népi cserépedényeket gyűjtő, múzeumi státuszú közgyűjteménye lett. 

 

A múzeum jelenleg 8 ezernél valamivel több kerámiából álló anyaga európai szinten is a legnagyobbak közé tartozik. A kiállításokban és a raktárakban fellelhető régi és kortárs cserépedények, dokumentumok olyan kulturális értéket képviselnek, illetve olyan fontos szakmai adatbázist alkotnak, amely csak a legnagyobb hazai néprajzi gyűjteményekhez hasonlítható. 

A múzeum ma Mezőtúr kulturális életének egyik legfontosabb élő, fejlődő központja. Udvara nyári fesztiválok helyszíne. Épületei közösségi terek és tudományos kutatóhelyek, melyeket a helyieken kívül sok turista, valamint az ipartörténet, a kerámiakultúra iránt érdeklődő szakember is meglátogat.

AktuálismezőtúrTúri Fazekas MúzeumFazekastalálkozó