2024.04.20, Szombat

Haditorna verseny a szolnoki Helikopterbázison

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.10.08. 12:52

18 csapat mérete össze gyakorlati tudását a katonai gyakorlópályán.

Hirdetés

 

Az Országos Haditorna Verseny Jász-Nagykun-Szolnok megyei döntőjét tartották az MH 86. Szolnoki Helikopterbázison. A négyfős, középiskolás fiatalokból álló csapatokat az ünnepélyes megnyitón dr. Berkó Attila kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke és dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka köszöntötte.

A Honvédelmi Minisztérium a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is megrendezte a fizikai és szellemi kihívást támasztó sportszerű megmérettetést, az Országos Haditorna Versenyt. Ennek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei döntőjét tartották a szolnoki Helikopterbázison.

A megyei forduló a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ, valamint a Szolnoki Honvéd Sportegyesület közös rendezésében valósult meg, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság támogatásával.

 

A verseny megnyitóján dr. Berkó Attila kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte a fiatalokat. Úgy fogalmazott; ha a későbbiekben a honvédséget választjátok életpályául, vagy önkéntes tartalékosnak jelentkeztek, úgy a kiképzésetek egy részén már túl lesztek. De ha nem a katonai pálya mellett teszitek le a voksotokat, akkor is olyan tudást, képességet szerezhettek ezeken a versenyeken, amely a civil életetekben is fontos szerepet tölthet be. A kormánymegbízott egyúttal kiemelte és megköszönte a felkészítők és tanárok munkáját is.

Az eseményen elhangzott; a verseny célja a katonai pálya bemutatása, a fiatalok megismertetése a katonák mindennapi életével. A versenyzők megismerhetik a katonai kiképzés egyes ágait, szembesülnek azokkal a fizikai nehézségekkel, amelyekkel a katonaélet mindennapjaiban találkozhatnak. A versenyszámokban nemcsak az erő és az állóképesség a fontos, hanem az ügyesség, a gyorsaság a kreativitás és a csapatmunka is.

A fiatalok többek között honvédelmi TOTÓ-n tesztelhették elméleti tudásukat, de volt légfegyveres lövészet, akadálypálya, kézigránát célba-dobás és tájfutás, úgynevezett Mátrix-futás is.

Az idei tanév őszi fordulóinak megyei győztesei a tanév tavaszi időszakában egy országos döntő keretében mérhetik össze tudásukat Budapesten, a Ludovika Campuson.

 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalMH 86. Szolnok HelikopterbázisOrszágos Haditorna Verseny