2024.04.25, Csütörtök

21 év után megújult falon mászhatnak a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Ruhaipari Középiskola, Általános Iskola és Kollégium Diáksport Egyesületének sportolói.

Hirdetés

 

Megújult a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Ruhaipari Középiskola mászófala. A sporteszköz rétegelt lemezből készült, ami legalább újabb 30 évre biztosítja a sportág jövőjét az intézményben. A mintegy 1,2 millió Forintos beruházás költségét a RISZI DSE Hegymászó és Turisztikai Szakosztályának tagjai állták. A mászófalat ünnepélyes keretek között adták át, ahol Szalay Ferenc polgármester és dr. Katona Károly a megyei kormányhivatal főigazgatója is jelen volt.

A korábbi pozdorjából készült fal burkolata elkorhadt, sportolásra alkalmatlanná és egyben veszélyessé is vált. A felújítás nem vezetett volna célra, így egy új sporteszköz készült, amin bővítettek is a korábbihoz képest. Valamivel több, 1,2 millió Forintba került, amit a DSE tagjai adtak össze. Az egyesület célja kettős; a sportág megszerettetése és az utánpótlásbázis biztosítása. A falmászás egyébként is remek sportág a legfiatalabbaknak, hiszen ösztönből tudják csinálni. Rájuk gondoltak, mikor a nagy mászófal mellé egy kisebb úgynevezett embriófalat is készítettek. A leleplezést követően a fiatalok már birtokba is vették a sporteszközt.

 

Az ünnepségen Szalay Ferenc mondott köszöntőt. A polgármester az egészségre nevelés fontosságát hangsúlyozta és kiemelte a falmászás jótékony hatásait.

„A városban a gyerekeinknek megvan a lehetősége arra, hogy rendszeresen napi szinten mozogjanak. Azonban ez nem elég testnevelés órákon, hanem egyéb lehetőségekben is meg kell, hogy nyilvánuljon. Úszni kell, futni kell, falat mászni kell és sok mindent kell tudni csinálni.” – fogalmazott Szalay Ferenc.

 

A RISZI DSE Hegymászó és Turisztikai Szakosztálya évről évre bővül. A legkisebbek több, mint 10-en vannak, a felnőttek pedig 50-en. Heti három edzéssel készülnek a versenyekre. A sportág népszerűségét mutatja, hogy bár egyelőre egyszeri alkalommal, de bemutatkozik a 2020-as tokiói olimpián.

AktuálisSzolnokSzolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Ruhaipari Középiskola, Általános Iskola és Kollégiummászófalfalmászás