2024.04.27, Szombat

Téli szintjére állítják be a Tisza-tavat

kotivizig.hu

2018.10.02. 15:01

A tározó leürítése két ütemben történik meg, első lépésben a vízszintet 560 centiméterre csökkenti, majd pár nap múlva 620 centiméterre emeli az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Hirdetés

Az előttünk álló téli időszakban kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás a szeptember 24-én, Kiskörén tartott hagyományos vízszintegyeztető tárgyaláson.

Az eseményen először Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke számolt be az eltelt időszak Tisza-tóval összefüggő üzemeltetési feladatairól. Előadásában szólt a kerékpáros turizmus alakulásáról, továbbá a nyaraló hajózással, illetve a hallépcső mellett kialakítandó raftingpályával kapcsolatos projektekről.
Lovas Attila igazgató ezután ismertette a téli vízszint két ütemű beállítására vonatkozó javaslatot, és megkérte a jelenlévőket, hogy fejtsék ki az ezzel kapcsolatos észrevételeiket. Az elhangzott vélemények összegzését követően elmondta, hogy első lépésben, november 5-től kezdődően a Kisköre-felső vízmércén mért 560 cm-re történik a Tisza-tó leürítése, az első két napon 10-10 cm-es, majd pedig napi 5-8 cm-es ütemben. Hozzátette: várhatóan november 26-ra érik el ezt a tervezett vízszintet. December 3-án az igazgatóság megkezdi a visszaduzzasztást 5 cm/nap ütemben a szintén Kisköre-felsőn mért 620-10 cm-es vízszintre, ami várhatóan december 15-ig tart. 
Bejelentette azt is, hogy a kerékpárosok számára átjárható gátsorompók nyitására október 19-én kerül sor.

AktuálisKötivizigTisza-tótéli vízszint