2024.05.03, Péntek

Már két hónapja működik a CSAK Pont Szolnokon

kormanyhivatal.hu

2018.11.24. 16:14

Szeptemberben nyílt meg a Szolnok Térségi Család és KarrierPONT a Szolnoki Járási Hivatal székhelyén. A szolnokival együtt már 71 ilyen iroda működik az országban.

A CSAK Pont munkatársainak fő célkitűzése a munkavállalók család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítása. Dr. Berkó Attila kormánymegbízott látogatást tett az irodában, ahol az eddigi eredményekről és az elmúlt két hónap tapasztalatairól érdeklődött.

 

Az ország 71 CSAK Pontjának egyikeként szeptember 3-án Szolnokon is megnyílt a Szolnok Térségi Család és KarrierPONT. A megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalának helyet adó Ady Endre úti irodában elérhetők azok a szolgáltatások, képzések, tanácsadások, melyek javítják a nők munkaerő-piaci helyzetét. A munkatársak szeptember óta több, mint 250 ügyféllel vették fel a kapcsolatot, ebből 86 fővel együttműködési megállapodást is kötöttek, melyből 77 fő hátrányos helyzetű (18 éven aluli, vagy fogyatékkal élő gyermeket nevel, illetve idős hozzátartozót gondoz).

A „Nők a családban és a munkahelyen” című projekt célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása. További cél a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítása helyi megoldásokkal a nők atipikus foglalkoztathatóságának javításán keresztül. A célkitűzések között szerepel továbbá a munkáltatók és a munkavállalók helyi szintű együttműködésének javítása, a magánélet és a munka összehangolását segítő-támogató szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók és a velük együttműködő közösségek működési feltételeinek javítása.

Igény szerint biztosítják a hivatali dolgozók gyermekeinek felügyeletét, de a GYES-en, GYED-en lévő anyukák képzésével és tanácsadással is foglalkoznak. Emellett a szakemberek a munkáltatók számára biztosítanak lehetőséget arra, hogy megismerjék annak módszerét, milyen módon válhat a munkahely családbaráttá.

Az irodában kialakítottak egy gyermekmegőrzőt, amely nagy segítséget jelent a kisgyermekesek számára. Legyen szó hivatali ügyintézésről a járási hivatal ügyfélszolgálatain, vagy a kormányablakban, a CSAK Pontba látogatók szakképzett óvónő felügyeletére bízhatják gyermekeiket. Amíg a szülők intézik hivatali ügyeiket, vagy képzésen, tanácsadáson vesznek részt, a kicsik játszhatnak, tanulhatnak és közösségben lehetnek.

A gyermekmegőrző szolgáltatásait azok a hivatali munkatársak is igénybe vehetik, akik munkaidejüket töltik, és ez idő alatt felügyeletre szeretnék bízni gyerekeiket.

A közelgő decemberi munkanap-áthelyezések logisztikáját is megkönnyíti, hogy előzetes egyeztetést követően biztosítják a hivatali dolgozók gyermekeinek felügyeletét a CSAK Pont munkatársai a nyitvatartási időn túl is.

AktuálisSzolnokCSAK PontSzolnok Térségi Család és KarrierPONT