2024.05.02, Csütörtök

Kedvező vendégforgalmi adatokat mutat Jász-Nagykun-Szolnok megye turizmusa

Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület

2018.12.21. 11:05

Berekfürdő és Cserkeszőlő, valamint Szolnok és Tiszafüred adja a vendégforgalom 2/3-át, ami régóta fennálló helyzet és gyökeret verni látszik a területi koncentráció vonatkozásában.

Hirdetés

Jász-Nagykun-Szolnok megye és a Tisza-tó turisztikai helyzete, Szolnok város aktuális turisztikai fejlesztései mellett a Neumann János Egyetem Szolnoki Gazdálkodási Karának turizmus-vendéglátás szakának tevékenysége is teret kapott az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület közgyűlésén. A tagoknak Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszönte meg a turizmus egyre versenyképesebb ágazattá válása érdekében végzett munkáját.

 

Galó Anita, az egyesület titkára előadásában a hazai turisztikai rendszer aktualitásai mellett kitért Jász-Nagykun-Szolnok megye és a Tisza-tó helyzetére. A vendégforgalmi adatok 2017-ben minden eddigit felülmúltak, az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a megyébe érkezett vendégek és a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Ez utóbbi tavaly megközelítette, idén bizonyára át is lépi a 600 ezret. A megyében még mindig Lengyelországból, Németországból és Romániából érkezik a legtöbb külföldi vendég. Berekfürdő és Cserkeszőlő, valamint Szolnok és Tiszafüred adja a vendégforgalom 2/3-át, ami régóta fennálló helyzet és gyökeret verni látszik a területi koncentráció vonatkozásában. 2018 első félévében a vendégéjszaka szám tovább növekedett, ám a vendégek száma 2 %-os visszaesést mutatnak, a SZÉP kártyás fizetésekből származó bevétel is csökkent az év első felében - mondta el Galó Anita. A Tisza-tó vitathatatlanul elindult egy jó irányba, hiszen 20%-ot meghaladóak a vendégforgalmi adatok 2017-ben, és idén is több rekord született. A kerékpárosok is csúcsot döntöttek, hiszen szeptember végéig több mint 53 ezret regisztráltak, míg az előző két évben összesen 50 ezret. Tiszafüred mellett pedig Abádszalók is idegenforgalmi adó bevétel rekordot könyvelhet el idén.

 

Öhlbaum Emese, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Marketing és Turisztikai Osztályának vezetője ismertette annak a 22 milliárd forintos turizmusfejlesztési forrásnak a részleteit, amellyel a megyeszékhely gazdálkodhat az elkövetkező években. Számos, a lakosok és az ide látogató vendégek kényelmét és pihenését szolgáló nagyszabású beruházás áll előkészítés vagy megvalósítás alatt.

Dr.Kóródi Márta, a NJE Szolnoki Gazdálkodási Kara turizmus-vendéglátás szak tanszékvezetője elmondta, hogy sportturizmus menedzsment specializáció is elérhető ettől a tanévtől és a képzéseiket próbálják a térség turisztikai kínálatához és munkaerő-igényéhez igazítani.

 

A közgyűlés során 5 önkormányzat felvételéről döntöttek a tagok, valamint változtatás nélkül szavazták meg a jövő évi tagdíjakat, illetve támogatták az egyesület támogatásával előkészítés alatt álló Jász-Nagykun-Szolnok megyei és Tisza-tavi turisztikai térképek kiadását.

AktuálisturizmusJász-Nagykun-Szolnok megyeTisza-tóAlföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület