2024.04.28, Vasárnap

Könyv jelent meg az Alcsisziget múltjáról

kotivizig.hu

2018.12.27. 14:11

A kötet visszarepíti az olvasót Szolnok egyedülálló városrészének múltjába.

Hirdetés

Ritka történelmi dokumentumok, gondolatébresztő visszaemlékezések, olvasmányos portrérészletek, gazdaságtörténeti és vízügyi érdekességek, valamint archív fotók tucatjai színesítik a szolnoki Alcsisziget múltját feldolgozó könyvet, amit Kovács Gyuláné dr., a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség egykori igazgatója és társzerzőként Békési István, a KÖTIVIZIG Vízrendezési és Öntözési Osztályának vezetője jelentetett meg.
 

Többek között megtudhatjuk: az itt talált régészeti leletek arra utalnak, hogy ez a terület egy honfoglaló nemzetségi központ lehetett. A középkorban a legeltető állattartás és a földművelés vált dominánssá Ácsi Szögön. Az 1848-ban kezdődött Tisza-szabályozási munkálatok részeként 1857-ben ért véget a vezérárok kiásása, aminek következtében majdnem 16 kilométeres mederszakasz vált holtággá. Ezután a térképeken már megjelent az Alcsisziget elnevezés. Az 1934. évi törvényhatósági választói névjegyzék 31 szavazásra jogosultat nevez meg alcsiszigeti lakóhellyel. A két világháború között iskola is létesült a területen és megalakult az Alcsiszigeti Halászati Társulás. 1944-ben a Szolnok feletti légiháború rettegéssel töltötte el az itt élőket is, többen saját bunkereket ástak, ahol átvészelhették a szövetséges szőnyegbombázások legszörnyűbb óráit. Az 50-es, 60-as, 70-es évek fellendülést hoztak a térségben, megalakult az Alcsiszigeti (később Héki) Állami Gazdaság, amely méltán lett a szocialista mezőgazdaság egyik zászlóshajója. Európa első körforgó öntözőgépét itt helyezték üzembe, sőt egykoron még öntözőhajó is segítette a növénytermesztést. A nagyüzemi állattenyésztés szintén országos, sőt nemzetközi elismertségre tett szert, az egyedülálló genetikai háttérnek is köszönhetően. A gazdaság kiegészítő tevékenységeként a 80-as években sörpalackozó is létesült Alcsiszigeten, ahonnan az üzem 1995-ös bezárásáig évente közel 50 millió palack hagyta el a szalagot. 

Napjainkban szintén fontos szerepet játszik a rendszerváltást követően jelentősen átalakult helyi gazdaság, ugyanakkor a sport-, horgász- és közösségi élet színtereként is töretlenül népszerű Szolnok e különleges városrésze, amelyről rengeteg érdekességet tár elénk a Történelmi séta az Alcsi-Holt-Tisza mentén című, több cég és szervezet közreműködésével megjelent könyv.

AktuálisSzolnokAlcsisziget