2024.04.20, Szombat
Helikopterszimulátort adtak át a Magyar Honvédség szolnoki bázisán
MTI/Mészáros János

Helikopterszimulátort adtak át a Magyar Honvédség szolnoki bázisán

mti

2019.02.10. 20:51

A most rendszerbe állított szimulációs berendezés - helicopter crew tactical trainer (HCTT) - a kornak megfelelő szintű technológiával biztosítja, hogy a katonák a lehető legfelkészültebben nézzenek szembe a modern hadviselés kihívásaival.

Hirdetés

Katonai helikopterszimulátort adtak át ünnepélyes keretek között pénteken Szolnokon.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartott eseményen elmondta: újabb állomásához érkezett a honvédelmi és haderőfejlesztési program. 
Ebben a térségben egyedülálló képességet hoztak létre francia támogatással. A mintegy egymilliárd forintos beruházás elengedhetetlen Magyarország, a magyar katonák szempontjából, és bízik abban, hogy más nemzet pilótaképzésében is részt tudnak venni.

Magyarország és a Magyar Honvédség Európában is példaértékű fejlesztésen megy keresztül - hangsúlyozta Benkő Tibor, hozzátéve: a szimulátorok ma már a modern harcászati kiképzés alapvető eszközei.     Közölte: legalább száz, de inkább százhúsz pilóta kiképzését kell a jövőben megvalósítani, csak a forgószárnyas helikoptereket tekintve.
Tájékoztatása szerint a szimulációs eszköz minden, a Magyar Honvédségben rendszeresített vagy rendszeresítés alatt álló helikoptertípust képes modellezni, és a jövőben beszerzendő eszközök és fegyverrendszerek paraméterei szerint bővíthető.
A honvédelmi miniszter szólt arról, hogy nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren, Európában is kiemelt lesz a szolnoki helikopterbázis a helikoptervezetők és a kezelő személyzet kiképzése tekintetében.
Benkő Tibor köszönetet mondott a beruházást támogatóknak, köztük a francia Thales cég képviselőinek. Kiemelte: a beruházás rövid időn belül meg fog térülni, hiszen ha a szimulátoron végrehajtott feladatokat a valóságban kellene megtenni, az "horribilis összeg" lenne.
A fejlesztést folytatni szeretnék, a különleges műveleti egységet érintően is lesznek előrelépések. 
A fejlesztések célja, hogy Magyarország, a magyar emberek számára minél nagyobb biztonságot tudjanak nyújtani. 

 

Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete azt mondta: büszke arra, hogy egy francia cég közreműködhet abban, amiben Magyarország kiválóságot mutat, mégpedig a repülés terén.
A védelem, a fegyverzet területén Magyarország sokféle kétoldalú kapcsolatot tudott kiépíteni, amelyek alapjai egyrészt a közös gyakorlatok, másrészt a tisztek cseréje - tette hozzá. 
Magyarország és Franciaország számára egyaránt elsődleges a "védelem Európája". A két ország nemcsak egymással működik együtt, hanem másokkal is, például Ausztriával, Szlovéniával és Horvátországgal. Ez az együttműködés bilaterális és közösségi szinten lehetővé teszi, hogy fejlesszék Európa stratégiai függetlenségét - mondta, hozzátéve: biztos abban, hogy jövőben folytatódik az együttműködés.

 

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopteres projektjeit támogató Multinational Helicopter Initiative (MHI) program keretében, francia támogatással 2017. márciustól állt rendelkezésre a harcászati szimulátor kiépítéséhez szükséges pénz. A szimulátor telepítése 2018. október 4-én kezdődött és november 21-én ért véget. Azóta a rendszerpróbával egybekötve zajlik a kezelők kiképzése.     Hasonló szimulátor az angliai Lintonban található, ahol eddig 80 helikoptervezető teljesítette harcászati képzését. 

A harcászati szimulátor nagyteljesítményű számítógépei - a virtuális valóságot létrehozó eszközökkel ötvözve - egy szimulált hadszínteret alkotnak meg földön, vízen és levegőben. A HCTT eszközzel olyan eljárások is begyakorolhatók, amelyekre a valóságban nincs lehetőség. Ilyen eset például, ha légvédelmi gépágyú, rádió- vagy akár infravezérlésű rakéta miatt tűz alá kerül egy gép személyzete. A rendszer minden feladat teljesítése után lehetőséget ad a visszanézésre, az értékelésre, a következmények elemzésére.

AktuálisSzolnokMH 86. Szolnok Helikopter Bázishelikopterszimulátor