2024.04.27, Szombat
Beváltotta a hozzáfűzött reményeket a Szív City applikáció Szolnokon

Beváltotta a hozzáfűzött reményeket a Szív City applikáció Szolnokon

kormanyhivatal.hu

2019.05.12. 15:06

Május 10-én a Mentők Napját ünnepeljük, hiszen 71 éve ezen a napon kezdte meg működését az Országos Mentőszolgálat. Ebből az alkalomból a Szolnokon szolgálatban lévő mentőkhöz látogatott el dr. Berkó Attila kormánymegbízott, hogy ajándékcsomaggal köszönje meg áldozatos helytállásukat.

Hirdetés

Jó munkát szoktak legtöbbször kívánni, az Önök esetében kevés munkát és eseménytelen szolgálatot kívánok mindannyiuknak és a Mentők Napja alkalmából köszönöm hősies helytállásukat. Köszönjük, hogy a bajban velünk vannak, és megmentik sokunk életét - kezdte gondolatait a megyei kormánymegbízott.

 

Dr. Berkó Attila a Mentők Napja alkalmából ajándékcsomagot nyújtott át a szolgálatban lévőknek, majd Dr. Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója és Kardos József, Jász-Nagykun-Szolnok megye vezető mentőtisztje bemutatta a bajtársak munkáját és körbevezették a kormánymegbízottat a mentőállomáson.

 

Dr. Korcsmáros Ferenc az eszközpark bemutatása közben hangsúlyozta; a néhány évvel ezelőtt bevezetett Szív City applikáció beváltotta a hozzáfűzött reményeket, húszezernél is többen töltötték le és 22 életet sikeresen megmentettek a mobilalkalmazásnak köszönhetően. Az életmentő applikáció lényege, hogy bárki, aki késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy alkalmazás segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. A programnak köszönhetően az elsősegélynyújtó pillanatokon belül megkezdheti az újraélesztést a mentők kiérkezéséig. Az alkalmazás összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével; az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

Az igazgató beszélt arról is, hogy Magyarországon is bevezetik az ÉletMentő nevű mobiltelefonos applikációt, amellyel információkat lehet továbbítani a mentőknek. A magyar sajátosságokhoz igazodó alkalmazás lehetővé teszi például, hogy fontos adatainkat (betegség, kezelés, gyógyszerérzékenység, stb.) előre megadjuk, így azok egy gombnyomásra a segélyhívással egy időben megjelennek a mentésirányítóknál. A mentők nem csak a bajbajutott személy pontos tartózkodási helyét, hanem egyebek mellett még telefonjának töltöttségi szintjét is látni fogják, ami a készülék lemerülése esetére hasznos információt jelenthet. Az ingyenes alkalmazás letöltője gyorsan megtalálhatja a legközelebbi gyógyszertárat, vagy fogorvosi rendelőt, de akár praktikus segítséget kaphat az elsősegélynyújtáshoz is. A fejlesztés várhatóan nyár végére befejeződik, az életmentő mobiltelefon alkalmazást ősztől már mindenki használhatja.

AktuálisSzív City applikációSzolnok