2024.04.19, Péntek
Poket könyvautomatát avattak Szolnokon

Poket könyvautomatát avattak Szolnokon

szolnok.hu

2019.05.11. 17:03

Hogy hogyan lehet közelebb hozni a könyveket a fiatalokhoz, s mindezt zsebpénzbarát módon? A Poket könyvautomata erre kínál megoldást: ezer forintért a magyar irodalom gyöngyszemeit lehet megvásárolni csütörtöktől az Agóra előtti automatából.

Hirdetés

A POKET Zsebkönyvek egy 2018 áprilisában indult kezdeményezés, melynek célja minőségi irodalom terjesztése automatából, elérhető áron, tömegközlekedési eszközökön is könnyen olvasható zsebkönyv formában.

Az ünnepélyes átadáson dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és Zahovay Zoltán, a Poket Nonprofit Kft. ügyvezetője is jelent volt. Mindannyian az olvasás fontosságát méltatták, amely bár a fiatalok körében az utóbbi években egyre inkább háttérbe szorult, az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseknek köszönhetően újra népszerűsödni látszik.

 

Végh Janka ukulelén játszott az átadáson, s ha már ott voltak, dr. Kállai Mária és Szalay Ferenc vásárolt is egy-egy könyvet az automtából. A jelenlévő fiatalok egyike, Válóczi Réka épp ezen a napon lett 18 éves, így a polgármester neki ajándékozta Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái című könyvét, míg az országgyűlési képviselő asszony az általa vásárolt könyvet a Varga Katalin gimnázium diákjainak.

A kezdeményezést 2018. április 11-én, a magyar költészet napján indította útnak a Sztalker Csoport. Budapest hét frekventált pontján helyeztek el könyvautomatává alakított italautomatákat, bennük az első öt kiadvánnyal, melyeket 990 forintos áron lehet megvásárolni. Emellett egy mikrobusz is járta a nyári fesztiválokat, ahol szintén meg lehetett vásárolni a könyveket. A tesztüzem nem várt sikerrel zajlott, az első könyvek a tervezett fél év helyett két hét alatt fogytak el.

Az automaták terjeszkedése – melyeknél a fizetés lehetséges készpénzzel és bankkártyával is - Budapesten kívül is elkezdődött, először egy keleti (Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Eger, Gyöngyös, Gödöllő) és nyugati (Tatabánya, Komárom, Győr, Sopron, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár) körrel. A szentendrei HÉV-állomáson, Gödöllőn, Tatán, Veszprémben és Komáromban, valamint a budapesti Batthyány téren avattak február óta közösségi finanszírozásból megvalósított új automatát, május 9-től pedig már Szolnokon is vásárolhatók könyvek ily módon.

AktuálisPoket könyvautomataSzolnok