2021.04.21, Szerda
Új elektromos töltőket telepítettek Szolnokon

Új elektromos töltőket telepítettek Szolnokon

szolnok.hu

2019.06.21. 15:16

Új mobiltöltőkkel gyarapodott Szolnok, így már öt helyen tölthetik elektromos autóikat a sofőrök. Az újonnan telepített töltőpontokat dr. Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi igazgatója és Szalay Ferenc polgármester adta át csütörtökön.

Hirdetés

2019 júniusára lezárult az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. országos átjárhatóságot biztosító, elektromos töltőinfrastruktúra kiépítési projektje, amely eredményeképp összesen 331 elektromos töltőállomáson mintegy 580 töltőpontot használhatnak a villanyautósok.

A nemzetközi tendenciáknak és az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló európai uniós irányelvnek megfelelően Magyarország kiemelten kezeli az elektromobilitás célirányos fejlesztését. Az e-Mobi egyik legfőbb feladata az országos átjárhatóságot biztosító töltőhálózat kialakítása, ezért elsősorban vidéki nagyvárosokban, nagyobb forgalmú utak mentén, nagy látogatottságú közintézményeknél és közkedvelt szabadidős célpontoknál valósul meg a töltőberendezések telepítése, de nagy figyelmet fordít Budapest töltőhálózatának fejlesztésére is. Az e-Mobi elektromostöltő helyszíneit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által készített töltőinfrastruktúra telepítési koncepció, illetve az ehhez kapcsolódó térinformatikai szoftver segítségével állapítják meg, minden esetben egyeztetve a helyi önkormányzatokkal és a villamosenergia-hálózat üzemeltetőivel.

A töltőtelepítés során olyan töltőfajták kerültek kiválasztásra, melyek az adott térséghez kapcsolódó felhasználói szokásokhoz leginkább alkalmazkodnak. A teljesítmény értéke, illetve a töltőáram fajtája (egyenáram, váltóáram) ugyanis meghatározza a töltés idejét, intenzitását. Jász-Nagykun-Szolnok megye területén összesen 7 db töltőberendezés, amely 5 darab 2x22 kW-os AC, valamint 1 db 22 kW-os DC és 1 db 50 kW DC típusú töltőket foglal magában.

Az e-Mobi által eddig telepített töltőberendezések listája Szolnokon (4 db):

2x22 kW-os AC: 

Beüzemelésre vár:

·       Jubileum tér

·       Mártírok út

22 kW-os DC:

Beüzemelésre vár:

·       Városmajor út

50 kW-os DC:

Működő:

·       Táncsics Mihály utca (Polgármesteri Hivatalnál)

Összesen négy e-autó töltőt létesített az e-Mobi a városban. Ebből kettő AC, azaz váltakozóáramú töltő, melyek két Type2-es csatlakozóval rendelkeznek és 22 kW-os teljesítmény leadására képesek. A harmadik töltő ugyanekkora beépített 22 kW-os teljesítménnyel rendelkezik, de DC, azaz egyenáramú töltést nyújt CHAdeMO vagy CCS Combo kábeles töltőfejen keresztül. Ezzel biztosítva a gyorsabb töltést, és teljesítményénél fogva – a nagyobb beépített teljesítménnyel bíró egyenáramú töltőkhöz képest – az egyszerűbb elosztó-hálózati csatlakoztatást. A Táncsics úton lévő negyedik a legnagyobb teljesítményű, 50 kW-os teljesítmény leadására képes DC töltő.

AktuálisSzolnokelektromos autó töltő