2024.03.29, Péntek
A nyári időszakban is jelentős önkormányzati beruházások zajlanak Martfűn
Martfű Média

A nyári időszakban is jelentős önkormányzati beruházások zajlanak Martfűn

martfu.hu

2019.08.13. 18:58

Több pályázat is a közbeszerzési szakértőnél vár a kiírásra.

Hirdetés

Vannak hátráltató tényezők, de azért jól haladnak az idei évre tervezett beruházások.  Látható a városon is, hogy folyamatosan fejlődik – hangsúlyozta egy beszélgetés során dr. Papp Antal. Martfű polgármestere az önkormányzat pénzügyi helyzetéről és az idei évre tervezett beruházások alakulásáról adott tájékoztatást.


A költségvetés kiadási oldalán, a személyi jellegű és a működéshez kapcsolódó kiadások mellett, a harmadik nagy szám a beruházások tervezett összege. Ez utóbbi több mint 632 millió forint értékben szerepel 2019-ben, és közel 400 millió forint általános és céltartalék áll az önkormányzat rendelkezésére az idei évben. A céltartalék a kiegyenlítetlen adóbevételek ellensúlyozására szolgál.

Az önkormányzat 2019. évi pénzügyi tervének bruttó sarokszáma 2.011 millió forint, meghaladja a kétmilliárdot. Az önkormányzat három fő bevételi oldallal számolhat. Egyszer az állami támogatással, amely évről évre kevesebb az elvonás miatt. A feladatfinanszírozásban ugyanis figyelembe veszik az önkormányzatok adóerő-képességét, így arányában csökken az erre a célra adott összeg. Második bevételi forrás a saját bevételek, ezen belül az adóbevételek, a harmadik a pénzügyi maradvány, ami nagyon jelentős, a tavalyi illetve az előző évek megtakarításaiból 945 millió forint.

 

– Tényleg elég szép tartalékokkal rendelkezik az önkormányzat, bár azok egy részét már felhasználtuk a különböző beruházások pótlására illetve új beruházások elindítására is. Vannak beruházások, amelyeknél előre látjuk, nem biztos, hogy az idei évben meg tudjuk valósítani. Probléma van a beszerzések, beruházások pályáztatásával, lehet, hogy be kell állítanunk másik közbeszerző céget is. Egyszerűen sok a közbeszerzés, nem csak nálunk, országosan gond ez.

Volt beruházás, amit át kellett gondolnunk, volt, amit ki kellett bővítenünk, és volt, amelyekben átszervezések lesznek – tájékoztatott a polgármester.

A martfu.hu/Herbály Jánosné interjúját ide kattintva olvashatja tovább.

AktuálisMartfű