2024.03.29, Péntek
Elővárosi vonatok gyorsulnak majd fel ezzel a vágányépítéssel
Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (Illusztráció)

Elővárosi vonatok gyorsulnak majd fel ezzel a vágányépítéssel

magyarepitok.hu, wikipedia

2019.08.08. 11:13

A fővárosi Keleti pályaudvar és Kőbánya-felső közötti harmadik vágány fejlesztése többek között a Hatvan irányába tartó elővárosi vonatoknak is rövidítheti majd menetidejét, de a Szolnokba utazók is jól járnak.

Hirdetés

Sokak életét érintő beruházásba kezd bele az ország vasúthálózatának fejlesztését ellátó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). Az uniós közbeszerzési információkból kiderül: már keresik a kivitelezőt a fővárosi Keleti pályaudvar és Kőbánya-felső közötti harmadik vágány építkezéséhez.

A projektben kiépítenek 2,5 kilométernyi új 54-es síncsavaros rögzítésű vágányt, illetve 0,6 kilométernyi 48-as rendszerű vágányt is, illetve elbontanak régi vágányokat 3,5 kilométeren. Emellett többek között

  • beépítenek 10 kitérőt,
  • felújítják egy híd acélszerkezetét
  • 3 vasúti híd teljes felújítást kap,
  • zajvédelmi falakat építenek,
  • átadnak egy új épületet és 250 méternyi peront,
  • valamint 4,2 kilométeren kialakítanak és 2,99 kilométeren elbontanak felsővezetéket a kapcsolódó acéloszlop állításokkal együtt.

A közbeszerzési pályázat nyertese a tervezési feladatokat is el fogja látni.

 

Ezért fontos a modern harmadik vágány

A Keletiből indulva a Kőbánya felső állomás érintésével halad a Budapest–Hatvan elővárosi járat (melynek jelentős részén jelenleg is felújítást végez a Strabag Vasúttechnika Kft. és a Belfry PE Kft., illetve a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ideiglenes pályazár mellett). A fejlesztéssel jobban tud majd közlekedni az agglomerációban élőknek fontos járat.

Szintén erre fut a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonal is, mely fontos része a Kelet-Magyarország felé vezető vasúti infrastruktúrának és több nagy sebességű vonat is használja.

StrabagAktuálisvasútfejlesztésJász-Nagykun-Szolnok megyeÚjszászHatvanNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)BudapestSwietelsky Vasúttechnika Kft.Belfry PE Kft.Kőbánya