2024.03.19, Kedd
Martfűn hallhattuk először orgonakísérettel az István, a király dallamait
Martfű Média

Martfűn hallhattuk először orgonakísérettel az István, a király dallamait

martfu.hu

2019.09.15. 08:58

Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész és Szamosi Szabolcs orgonaművész „Nyújtsd ki mennyből” koncertje igazi zenei élményt kínált 2019. augusztus 16-án Martfűn, a Szent Tamás-templomban.

Hirdetés

Szép gondolatnak tartottam, hogy a népénekek egyszerű áhítata, az emberi hang, amit falusi templomokban is hall az ember, nem fenséges, az orgonával mégis mind a kettő felemelkedik, és felemeli a lelkeket. Azét is, aki énekel, és azét is, aki hallgatja – vallja Szamosi Szabolcs orgonaművésszel közös koncertjeiről Sebestyén Márta.

Az Orgona Pont koncertsorozat idén július 20-án, az Orgonák Éjszakájával vette kezdetét.  A nagyszerű kezdeményezéshez évről évre egyre több helyszín csatlakozik, az idén huszonhárom város, szerte az országban.

Sebestyén Márta népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész a koncertsorozat részeként több alkalommal adott közös hangversenyt. Augusztusban öt városba, köztük Martfűre is ellátogattak.

Sebestyén Márta itthon és világszerte a tradicionális magyar kultúrát képviseli, hazánk igazi kulturális nagykövete.

A koncert címadó dalához, a „Nyújtsd ki mennyből” magyar egyházi népénekhez különös szál fűzi az előadóművészt, ami egészen a gyermekkoráig vezet vissza. Vas megyei nagymamája kedvenc Mária éneke volt ez, amit Kárpát-medence szerte énekelnek, mindenhol kicsit máshogyan, de ugyanolyan emelkedett lélekkel.

Szamosi Szabolcs két évtizedig a pécsi bazilika orgonistája és zenei vezetője, majd a Pécsi Egyházmegyei Kántorképző igazgatója és a Mozart kórus karnagya, a megyeszékhely egyházzenei életének meghatározó személyisége. 2013 óta az újonnan létrejött Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. vezetője. Az ország egyik legjelentősebb hangversenyszervező cége nemzetközi hírű zenekarok, kórusok és szólisták közreműködésével, évente több száz koncertet rendez az ország egész területén.

– Szamosi Szabolcs orgonaművész tizenöt éve keresett meg azzal a gondolattal, hogy szeretne velem egy duó koncertanyagot összeállítani. Elcsodálkoztam, mert az orgona fejedelmi hangszer. Énekeltem templomban, de arra nem gondoltam, hogy orgona mellett koncertezzem – idézte fel a közös koncertsorozat létrejöttét Sebestyén Márta, aki szerint a magyar és más szerzők művei között egy-egy népének gyönyörűen hangzik. – Kialakult már sokféle összeállítás, az egyházi ünnepkörökhöz szabva is, az Orgona Pont sorozat pedig kiváló alkalom arra, hogy az orgona megmutatkozzon ilyen fenséges mivoltában.

Magyarország templomain túl határon túli templomokat is megcéloztunk, az idén eljutottunk a Csíksomlyói Kegytemplomba is, éppen Pünkösdkor.

Az orgonaművésznek kihívás minden helyszín, mindenhol más és más képességű, karakterű az orgona. Én mindenhol ugyanúgy énekelek, egyik nap hatalmas székesegyházban, máskor kisebb, netán egy falusi templom orgonájánál. Szamosi Szabolcs ugyanilyen lélekkel és áhítattal áll a koncertekhez. Nagy öröm, hogy vele együtt teljesíthetjük ezt, ha mondhatom úgy, szolgálatot.

Sebestyén Márta a Szent Tamás-templom egyedi megjelenéséről is beszélt.  

– Nem győzök csodálkozni ennek a különleges templomnak a hangulatán, az ornamentikáján. Én még soha nem láttam ilyen templomot, talán Szabadkán van ilyen szecessziós, virágos, kicsit matyós stílusú zsinagóga. Egy magyarországi templomban ez a fajta népi íz, ami kicsit keleties is, nagyon különös, és egészen más lelkülettel kezdek most énekelni, mert olyan, minthogyha egy virágoskertben lennék.

Az előadóművész színes, változatos programmal, köztük különlegességgel is készült a martfűiek számára.

– Tolcsvay László és Szörényi Levente művek tételei is elhangzanak, hiszen 45 éves pályafutásom alatt elég sok érdekes dologban, feladatban volt részem. Többek között az István, a király rockopera első Rékája én lehettem, az eredeti énekhang, és most először hangzik majd fel orgona kísérettel kivonat az István, a király dallamaiból.

A koncert anyaga szépen felépül egy ívben. Már a legelső dallamot aki meghallja, egy kis hangulatot kap, mintha egy idézet, egy mottó lenne, és utána mi is és a közönség is egyfajta olyan áhítatos vagy szép lelkiállapotba kerülünk, ami a végére csúcsosodik ki. Van, aki egyszer azt mondta egy koncert után, hogy ez olyan volt, mint egyetlen szép hosszú virág imádság. Ennél szebb összefoglalás vagy értékelés nem is érhetné ezt a programot.

Szamosi Szabolcs és Sebestyén Márta különleges együttműködése, az orgona és az énekhang csodálatos hangzása a Szent Tamás-templom egyedi környezetében a martfűi közönséget is elvarázsolta, felejthetetlen élményt nyújtva ezen a szép nyári estén.

A Martfűi Ünnepi Napok nyitóprogramjaként megrendezett Orgona Pont koncert Martfű Város Önkormányzata és a Tiszaföldvári Római Katolikus Egyházközség támogatásával, a Filharmónia Magyarország valamint a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében valósult meg.

forrás: martfu.hu/Herbály Jánosné

AktuálisMartfűSzamosi Szabolcs orgonaművészSebestyén Márta