2024.04.26, Péntek
Megújulnak Szolnok ikonikus történelmi épületei

Megújulnak Szolnok ikonikus történelmi épületei

szolnok.hu

2019.09.23. 15:05

Ha végigsétálunk a Tisza-parton, egyre másra felújítás alatt vagy előtt álló patinás épületeket látunk. Dolgoznak a belvárosi nagytemplomon, amely mintegy másfélmilliárd forintból újul meg, kívül-belül szépül a református templom, és a vártemplom is újjászületik. A beruházások állásáról Máthé György esperes-plébános és Végh Miklós református lelkész tájékoztatta Szalay Ferenc polgármestert.

Hirdetés

A belvárosi nagytemplomban a munkálatok során egy rég elfeledett, a feltámadt Jézust ábrázoló freskót találtak. A bejáratnál keresztelő kápolnát alakítanak ki, innen a Pieta a templom egy másik részére kerül. Az azbeszt pala tetőzetet műemlék cserepkre cserélik, ebből 42 ezret használnak majd fel. Várhatóan egy év múlva fejeződik be a felújítás.

Nagyon jól állnak a vártemplom külső-belső munkálataival, adventre el is készülhet az épület - mondta Máthé György. A református templomot ugyancsak helyreállítják, rögzítik a kilazult téglákat egy speciális anyaggal, felújítják a tornyot és a tetőt is, a felújításra szánt összegből a belső tér felújítására is jut - erről már Végh Miklós beszélt.

A fentiekkel párhozamosan az evangélikus templom mellett is elkezdődött a közösségi ház építése, így elmondható, hogy az egyik legjelentősebb beruházás sorozat zajlik az egyházi épületek vonatkozásában - összegezte Szalay Ferenc polgármester.

AktuálisSzolnokBelvárosi Nagytemplom