2020.06.04, Csütörtök

Hirdetés

Speciális bölcsőde és új szálloda épülhet Szolnokon

Speciális bölcsőde és új szálloda épülhet Szolnokon

szolnok.hu

2019.09.27. 15:12

Emléktábla avatással kezdődött Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének szeptemberi, az önkormányzati választások előtti utolsó közgyűlése.

Hirdetés

A városházán Szalóki István kezdeményezésére alakították ki a Polgármesteri Arcképcsarnokot, 2014-ben avatták fel ennek legelső tagját, Hubói Hubay Ferenc emléktábláját. Csütörtökön – ugyancsak Révi Norbert alkotását – Scheftsik István emléktábláját leplezte le dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester, Szalóki István és Révi Norbert.

A közgyűlésen elköszöntek dr. Tóta Áron képviselőtől, aki egy híján harminc éven át képviselte a Scheftsik-telep, az Alcsi, majd 2010-től a Tallinn városrészben élők érdekeit.

Tájékoztatták a képviselőket az önkormányzat 2019. évi gazdálkodásának I. félévi helyzetéről. Elhangzott: Szolnok 2019. első félévében teljesítette az idei gazdálkodási tervben meghatározott feladatokat és a helyi iparűzési adóbevételek is a tervezettnek megfelelően megérkeztek. Június végéig a közel 5 milliárd tervezett bevételből 2,2 milliárd forint folyt be, ami a szeptember 15-i fizetési határidőre tovább nőtt.

Elfogadta a közgyűlés, így az önkormányzat csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat 2020. évi fordulójához. Ennek köszönhetően továbbra is komoly támogatásban részesülhetnek a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok.

Megemeli a megyeszékhely a diáksport eredményességi támogatást. A módosítás szerint az eddigi 6,5 milliós keretösszeget 1 millió forinttal növelik. Az eredményességi pontrendszer alapján a 7,5 millió forintos keretösszegből 3 millió 600 ezer forintot tömegsport pontversenyre, további 2,4 forintot pedig diákolimpiai pontversenyre lehet fordítani. Másfél millió forintot különítettek el azoknak az intézményeknek, melyek a tanévben tömeg- vagy szabadidősport rendezvényt szerveznek az iskolában.

Előkészítés alatt van a város 1,5 milliárd forintos bölcsődefejlesztési programja. A tervek szerint 4 csoportos speciális igényeket ellátó bölcsőde épül majd a Bajcsy-Zsilinszky úton, a régi iskolaépület helyén, valamint megújul a Temető úti bölcsőde, itt egy 3 csoportos korszerű, az energiahatékonyságot is szem előtt tartó intézményt alakítanak majd ki.

Indulhat a "Szolnok, Tiszaligeti futópálya építése" című projekt, miután az Országos Futópálya-építési Programra benyújtott pályázatot 34 980 000 összegű támogatásra érdemesnek ítélték. Ugyanennyi önerőt hozzátéve közel 70 millió forintból épülhet a Tiszaliget végén – a csónakázó tó és a gát között – egy 1 km hosszú és 1,20 méter széles, rekortán borítású futópálya

Elfogadták a képviselők A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás elnevezésű felhívás keretében a "H2O - Használd, Okosan, Helyesen" című pályázat benyújtásával kapcsolatos előterjesztést.

A víz, mint érték megőrzéséről, az ifjúság szemléletformálásáról is tárgyaltak. A város és a vízszolgáltató közösen szervez majd tájékoztató kampányokat, tanulmányutakat. A pályázat célja a lakosság vízfelhasználásához kapcsolódó környezettudatos személetének kialakítása, fejlesztése, a takarékos és felelős vízhasználat ösztönzése. Erre 20 millió forintot az önkormányzat, 10 millió forintot pedig a vízszolgáltató kap.

Módosították a város rendezési tervét. A döntést követően napelempark, illetve szálloda épülhet a Vízpart körúton. Ez utóbbi azért is fontos, mert a városba irányuló turizmus növekedésével egyre nagyobb igény jelentkezik kellő számú és színvonalú szálláshelyre.

AktuálisSzolnokSzolnok Közgyűlés