2024.05.01, Szerda
Átadták az újjáépített Szapáry úti óvodát

Átadták az újjáépített Szapáry úti óvodát

szolnok.hu

2019.10.04. 21:07

A teljesen akadálymentes intézményt energiahatékonyan alakították ki, az oviban korszerű melegítőkonyha, orvosi szoba, tornaszoba és a hozzá tartozó szertár, szülői tárgyaló, fejlesztőszoba, irodák, nevelőtestületi szoba, öltöző, karbantartó műhely, mosókonyha helyiségeknek, az irodák mellett – az emeleten – pedig gépészeti helyiség és tároló létesült.

Hirdetés

Bő egy hete már gyermekzsivajtól hangos a Szapáry úti óvoda, melynek ünnepélyes átadását kedden délután tartották.

Szolnok önkormányzata 520 millió forint európai uniós támogatásból és közel 163 millió forint önerőből egy új, modern óvodát épített a Szapáry úton a korábbi elöregedett épület helyén. A fejlesztés egyebek mellett tartalmazta az épület komplex akadálymentesítését, energiahatékonysági intézkedéseket, valamint eszközbeszerzést is. A beruházás 2018. szeptemberében kezdődött.


A kormányzat célja, hogy minél több színvonalas óvodai férőhely legyen. Ezt egyrészt a meglévő óvodák felújításával, másrészt új óvodai helyek létesítésével kívánja elérni – mondta az ünnepségen Dr. Maruzsa Zoltán Viktor köznevelésért felelős államtitkár. A színvonal emelése a zökkenőmentesebb óvodai-iskolai átmenetet, később pedig a jobb iskolai teljesítményt eredményezheti.

Nagyon fontos, hogy az intézmény felújítási programunkat vinnünk kell tovább, hogy valamennyi szolnoki gyermek részére biztosítani tudjuk a korszerű, modern infrastrukturális feltételeket. – emelte ki Szalay Ferenc polgármester, aki így folytatta: Köszönetemet fejezem ki az igazgatóság óvodapedagógusainak, munkatársainak, a szülőknek, a gyermekeknek, hogy az elmúlt több, mint egy évet türelemmel, partneri együttműködésben, sok támogatással „viselték”, segítették. Nélkülük, együttműködésük nélkül nem valósulhatott volna meg a fejlesztés!

A polgármester hangsúlyozta: Szolnok önkormányzata kiemelt figyelmet fordít az általa fenntartott bölcsődék, óvodák korszerűsítésére. Fejlesztéseinknél figyelembe vesszük, mérlegeljük a lakosok, a szolgáltatást igénybevevők visszajelzéseit, javaslatait. Így történt ez a Szapáry úti Óvoda fejlesztésénél is. Az elmúlt években teljes felújította az önkormányzat a Jósika úti Pitypang ovit, bővült a Munkácsy úti óvoda, két éve a Hold utcai óvoda került teljes újjáépítésre, és most a belváros szívében található székhely intézmény újulhatott meg.

Alatta a föld, fölötted az ég, benned a létra – idézett Weöres Sándortól Ferenczné Teleky Éva, a Szolnok Városi Óvodák igazgatója, aki a kiemelte: nagyon fontos, hogy a mindennapok során egy önkormányzat hogyan viszonyul az általa fenntartott intézményekben, az ovikban pedig milyen színvonalú munka folyik. A város óvodáiban kiváló óvodapedagógusok és dajkák dolgoznak, a gyerekeket jó helyen tudhatják szüleik. Mint mondta, az óvodaépítés üzenet a jövőnek, a jövőbe vetett hit. Köszönetet mondott a kivitelező cég műszaki vezetőjének, Szikszai Tibornak is a végzett munkáért.

Végh Miklós református lelkész szavait követően Máthé György esperes-plébános megáldotta az intézményt, majd az ovisok műsora következett.


A férőhelyek száma 150 fő marad: hat darab huszonöt fős csoportszoba kialakításával. Huszonhárom – a Sütő utca felől megközelíthető - parkolóhely épült, és egy közel 2.000 m2 területű játszóudvar burkolt, árnyékolt teraszokkal, játékokkal, Kresz-parkkal, mászókákkal és homokozóval. A régi óvodában található Kecske szobor is helyet kapott az új intézmény udvarában. Az emeleti részen a Szolnok Városi Óvodák Igazgatóságának székhelyintézménye költözött. A Szolnok Városi Óvodák  önkormányzat által fenntartott köznevelési intézmény, mely 19 feladatellátási hellyel működik, összesen mintegy 2000 gyermek óvodai ellátását biztosítják.

AktuálisSzolnokSzapáry úti óvoda