2024.04.25, Csütörtök
Birtokba vették a gazdák a megújult szolnoki falugazdász-központot
nak.hu

Birtokba vették a gazdák a megújult szolnoki falugazdász-központot

nak.hu

2019.10.15. 15:50

Jelentősen megújult a NAK szolnoki falugazdász-körzetközpontja, a létesítményben egy tárgyaló- illetve előadóterem is helyet kapott.

Hirdetés

A korábbinál lényegesen modernebb környezetben fogadhatják az ügyfeleket a szolnoki körzet falugazdászai, miután a NAK Pozsonyi úti épületében komoly fejlesztés történt, illeszkedve a kamara egységes arculatához. Hubai Imre Csaba, a kamara megyei szervezetének elnöke, Szabó István, Szolnok alpolgármestere és Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója ünnepélyes szalagátadással adta át a létesítményt 2019. október 11-én, megnyitva azt az ügyfelek számára.

Mint Hubai Imre Csaba fogalmazott, nagy a felelőssége az agrárértelmiségnek, mert a gazdálkodói réteg minden szegmensének szakmai támogatást kell nyújtania, a hazánkban teljes körűen működő falugazdász-hálózatnak is ez a fő célja. Fontos, hogy a gazdák illetve az agrár, élelmiszeripari cégek minden – az Európai Unióban létezve és a nemzetgazdaság kapcsán fontos – információt megkapjanak, különös tekintettel a megye szempontjaira is. Segíteni kell őket a versenyképes, fenntartható gazdálkodásban – megfelelő szaktanácsadással, értékőrző, értékteremtő tevékenységgel.

A megyei elnök kiemelte azt, hogy az agrárium fő feladata a magyar lakosság megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel illetve alapanyaggal ellátása. Mint fogalmazott, a GMO-mentes magyar élelmiszer világhírű, mindenütt keresett, példaértékű egész Európában, az alkotmányban is szerepel ez a követelmény, amit biztosítani kell a gazdálkodás során. Az unióban hosszú távon fontos szempont lesz az ökológiai, GMO-mentes gazdálkodás. Hangsúlyozta: versenyképes, fenntartható, életképes, példaértékű gazdálkodást kell tudjunk átadni az utánunk következő nemzedékeknek.

 

Szabó István, Szolnok alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy az agrárgazdasági kamara, a falugazdász-szolgálat végre igényes otthont kapott, mégpedig a belvárosban, könnyen elérhető helyen, ahol segítségre számíthatnak a gazdák, az agráros cégvezetők. Emlékeztettt: míg az ’50-es években jórészt kézi erővel arattak, ahhoz képest már nagyon sokat fejlődött a gazdaság, a technológiai fejlődés az agráriumot is átalakította. A digitalizációval ez még jobban felfokozódik, és nálunk gazdagabb országokkal is tartani kell a lépést. A kamara ehhez is szakmai hátteret nyújt a gazdálkodóknak. Az alpolgármester végezetül sok sikert, jó munkát kívánt a NAK itt dolgozó kollégáinak.

 

A helyszínen megtapasztaltuk, hogy igazán minőségi iroda létesült, javítva ezzel a falugazdászok munkakörülményeit, és igényesebb körülményeket biztosítva az ügyfelek fogadásához, kisebb rendezvényekhez is. Külön érdekesség – mint Kiss Róbert megyei igazgatótól megtudtuk –, hogy egy olyan helyiségbe sikerült igényes ügyfélteret varázsolni, amit a korábbi megyei kéményseprő vállalat munkatársai „feketeszobának” használtak. Azaz a kémények tisztítása után itt vették le a kormos ruháikat a szakemberek, és öltöztek át. Persze, aki most belép a terembe, az ennek nyomát sem látja, igényes környezet fogadja.   

AktuálisSzolnokfalugazdász