2024.04.24, Szerda
Eredményesek voltak a kutatófúrások Szolnok térségében
A kép illusztráció

Eredményesek voltak a kutatófúrások Szolnok térségében

mti

2019.10.27. 16:20

Hamarosan megkezdődhet a gázkitermelés Szolnok-Szandaszőlős és az Alcsisziget térségében.

Hirdetés

A O&GD Central kft. Szandaszőlősnél a Holt-Tisza közelében építette meg azt a gyűjtőállomást, ahová a cég szakemberei által tavaly, illetve idén fúrt három közeli kútból érkezik majd a kitermelt földgáz.     

A Vízpart körúti Szandaszőlős-Kelet-1 és Szandaszőlős-Kelet-2, valamint a Felső-szandai réten, a sportreptértől délre levő Szandaszőlős-Nyugat-1 jelű lelőhelyek  november első felében pórbaüzemben termelnek majd, három-négy hónap elteltével pedig "élesben" fognak üzemelni.     

A kutak gáztermelése összesen akár a napi többszázezer köbmétert is elérheti.     

A gyűjtőállomásról a szintén a közelmúltban kiépített, 42 kilométeres vezetéken keresztül jutnak el a gázmolekulák a mezőtúri telephelyű Endrődi Gázelőkészítő és Stablizáló Üzem (EGSÜ) elosztóközpont rendszerébe.     

 

A mezőtúri "nullponton" keresztül jutnak el a térségben kitermelt - azaz a társaság és más cégek által a szabványok szerint előkészített - gázok az ország minden részére, illetve a közép-európai régióba is. Kőolajat találtak a 2016 végén a szolnoki Prizma és a Gyökér út környékén levő mintegy egyhektáros területen végzett kutatófúrás eredményeként. A kút tesztelés alatt áll, ahogyan a Tószeg külterületén végzett kutatófúrás is.     

AktuálisgázkitermelésO&GD Central Kft.Szolnok