2024.04.23, Kedd
A foltvarrás nem pusztán hobbi, hanem művészet

A foltvarrás nem pusztán hobbi, hanem művészet

martfu.hu

2019.11.14. 13:10

„Magunkért varrunk, magunkat fejezzük ki a színekben, a kezünkkel, a tűvel, a cérnával” – hangzott el a Martfűi Napraforgók Foltvarró Egyesület kiállítás megnyitóján, amely idén „Színek textilbe öltve…” címmel indult útjára 2019. november 9-én a Művelődési Központban.

Hirdetés

– A hűvös, borongós őszi napokban mindig nagy örömmel várjuk a foltvarrók kiállítását, hiszen annyi melegséggel, színnel töltik meg a Művelődési Központ kiállító termét. Az elmúlt évben is nagyon produktívak és kreatívak voltak a martfűi foltvarró lányok, sok szép munkájukat hozták ide hozzánk – köszöntötte a kiállítás résztvevőit Deákné Szilágyi Andrea, a Művelődési Központ közművelődési munkatársa.

A szakmai varrónappal egybekötött kiállítás megnyitóra több településről érkeztek társklubok. Kondorosról, Hódmezővásárhelyről, Ceglédről, Abonyból, Törökszentmiklósról és Tiszaföldvárról is örömmel tettek eleget a meghívásnak. A foltvarrók tájékozódnak, hogy mit tudnak a társaik, ötleteket gyűjtenek, új megoldásokat tanulnak ezeken a találkozókon.

A megnyitót zenei előadás színesítette Lazáry Berti és Czene Dávid martfűi zenész közreműködésével.

– Először is nőből vagyunk, ami azt jelenti, hogy a tökéletességre törekszünk – mondta megnyitóbeszédében Vargáné Orbán Erika foltvarró, varrónő, a Fairy Quilt üzletvezetője. – Ez mindenben megnyilvánul, nem csak a megvarrt munkákban, hanem az életünk nagyon sok terültén. Magunkért varrunk, magunkat fejezzük ki a színekben, a kezünkkel, a tűvel, a cérnával. Nagyon sok hobbi, kreatív tevékenység van, viszont a foltvarrás egy olyan összekötő erő, amit a világon más tevékenységben még nem tapasztaltam: a varrás egy meditatív folyamat.

Bármi kerül ki egy foltvarró keze alól, az egyedi, csak rá jellemző, saját mű lesz. A foltmozaik-készítés talán legszebb tulajdonsága az, hogy alkotótevékenység, és önálló gondolkodásra ösztönöz.

A martfűi foltvarró egyesület tagjait egy-egy szál virággal és emléklappal köszöntötte Deákné Szilágyi Andrea.

Czene Árpádné, az egyesület vezetője köszönetet mondott Szikszayné Köhler Judit a martfűi foltvarró közösség összefogását segítő munkájáért.

Judit kezdő céhtagként, Net című munkájáért átvehette a legjobb első pályázónak járó díjat a Magyar Foltvarró Céh fennállásának 30. évfordulója alkalmából szeptemberben Szekszárdon megrendezett Országos Foltvarró Fesztiválon. A nyertes munka a martfűi kiállításon is központi helyet kapott.

Szemet gyönyörködtető látvány fogadja azokat, akik december 2-ig ellátogatnak a Művelődési Központ kiállítótermébe. A Martfűi Napraforgók Foltvarró Egyesület éves kiállításán ezúttal is szebbnél szebb patchwork technikával készült alkotásokat mutat be a közönségnek, bizonyítva, hogy a foltvarrás nem pusztán hobbi, hanem művészet.

forrás: martfu.hu/Székács Szidónia

AktuálisMartfűi Napraforgók Foltvarró EgyesületMartfűfoltvarrás