2024.04.20, Szombat
Ingyenes lisztérzékenységi szűrés Szolnok óvodáiban

Ingyenes lisztérzékenységi szűrés Szolnok óvodáiban

szolnok.hu

2019.11.08. 17:44

A héten többszáz szolnoki óvodás tartotta izgatottan az ujját a lisztérzékenységi vizsgálatot végző szakembernek. A másodpercnyi kellemetlenség azonban fényt deríthet egy sok problémát okozó autoimmun betegségre, amely megfelelő életmóddal jó karbantartható, kezelhető.

Hirdetés

Szolnok város önkormányzata számára fontos a lakosság egészségi állapotának javítása és az annak megőrzését célzó, preventív tevékenységek biztosítása minden korosztály részére. Ezen célok elérése érdekében a város 2005 óta rendelkezik Egészségügyi Szakmai Programmal. A legutóbbi aktualizált programot, az „Egészséges Szolnokért” Városi Egészégtervet az idei év őszén fogadta el a város közgyűlése.

Az idei évben a tanköteles korú óvodások lisztérzékenységi szűrésére mintegy 2,5 millió forint forrást biztosít az önkormányzat, amelynek szervezésében már korábban is megvalósult a Csipkerózsika elnevezésű lisztérzékenységi szűrővizsgálat a szolnoki óvodákba járó tanköteles óvodások körében. A szűrés célja a tünet – és panaszmentes gyermekek vizsgálata, a rejtett betegség kimutatása, fennállásának valószínűsítése vagy kizárása.

A program eredményessége, hatékonysága abban rejlik, hogy már gyermekkorban kiszűrhető a betegség megléte és szerencsére az időben felismert és megfelelően kezelt gyermekeknél jóval kevesebb eséllyel alakulhatnak ki további szövődmények (pl. autoimmun betegségek) felnőtt korban.

Az önkormányzati forrásból megvalósuló program egy gyakori, már gyermekkorban felismerhető betegség kiszűrését, időbeni kezelését teszi lehetővé.

Csipkerózsika 2. szűrőprogram gyakorlati megvalósítását a CÖDIMED Kft. szakértő munkatársai végzik a szolnoki óvodákba járó tanköteles óvodások körében 2019. november első hetében. Az óvodások szülői hozzájárulást követően vesznek részt a szűrővizsgálaton. Előreláthatólag mintegy hatszáz óvodás vesz részt a programban.

AktuálisSzolnoklisztérzékenység