2024.03.29, Péntek
Nyitott Bíróság Szolnokon
police.hu

Nyitott Bíróság Szolnokon

police.hu

2019.11.24. 07:01

A Nyitott Bíróság következő állomásának a Szolnoki SZC Ruhaipari Középiskolája és Általános Iskolája adott otthon 2019. november 15-én, ahol közel 200 diák vett részt a programon. A prevenciós célú projektet a Szolnoki Törvényszék munkatársai mellett a Szolnoki Rendőrkapitányság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ismét gazdag tartalommal töltötték meg.

Hirdetés

Az eddig jól bevált forgatókönyv szerint a rendezvényt ismét rendőrkutyás bemutató indította, amely segítségével a diákok bepillantást nyerhettek a szolgálati rendőrkutya munkájába. A rendőrök négylábú segítői a fegyelmezett parancsvégrehajtás után, különböző szituációs gyakorlatokban bizonyították tudásukat. Ezt követően a programok több különböző helyszínen valósultak meg, amelyekre a középiskolás diákok kisebb csoportokban érkeztek. Voltak, akik egy bírósági tárgyaláson találták magukat, míg mások a rendőrségi standokat látogatták. A diákok a bűnmegelőzési standnál az iskolai- és a családon belüli erőszak, valamint a drogprevenció témaköréhez kapcsolódóan élménypedagógiai játékok és önismereti, játékos feladatok segítségével bővítették a témához kapcsolódó ismereteiket. A sajátélményű foglalkozás során a tanulók maguk fogalmazták meg, hogy személyes biztonságuk az egyéni és társkapcsolataik jó döntésein is múlik. A megelőzési előadók elmondták mennyire fontos, hogy az adott problémát ne tartsák magukban, beszéljenek róla olyan személlyel, akiben megbíznak, valamint kérjenek segítséget szakembertől, amennyiben szükséges kérjenek rendőri segítséget.

A résztvevők nem csak a bűnmegelőzés, hanem a baleset-megelőzés területén is jártasságot szerezhettek. A közlekedési standnál a passzív biztonsági eszközöké volt a főszerep, ahol szóba került az ittas járművezetés, a kézben tartott mobiltelefon veszélye, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a közlekedés során használt fülhallgató balesetveszélyes helyzetet okozhat.

A bűnügyi technikusi munka rejtelmeiről is hallhattak kulisszatitkokat a következő állomáson megjelentek és megismerkedhettek a rendőrség technikai eszközeivel. Nagy sikernek örvendett a fegyverzettechnikai előadás és bemutató is, ahol fel- illetve kipróbálhatták a személyi védelmi eszközöket is, mint például a sisakot, a golyóálló mellényt, a különféle protektorokat, a gumibotot és a pajzsot.

A rendőri hivatás iránt érdeklődők hasznos információkat, tudnivalókat kaphattak a rendőrség toborzó pontján, ahol a személyes információk mellett hasznos továbbtanulási kiadványokkal segítették őket a pályaválasztásban.

AktuálisNyitott Bíróság ProgramSzolnok