2024.04.24, Szerda
Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések jegyzőinek tartott szakmai napot a kormányhivatal
kormanyhivatal.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések jegyzőinek tartott szakmai napot a kormányhivatal

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2019.12.10. 14:02

Napirenden volt a kormányhivatali feladatkörök változása mellett a közművelődés térségi erősítése, az önkormányzati választások hatósági tanulságai, és hogy mi várható a gyermekek biztonsága érdekében.

Hirdetés

 

A kormányhivatalok feladatellátásának változása a jegyzői munkát is érinti – mondta dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Az általános szabálysértési hatóság a rendőrség lesz, az egységes építésügy a kormányhivataloknál jön létre, ellenben több gyermekvédelmi és gyámügyi feladat a jegyzőkhöz kerül. Ezek esetében a kormányhivatal törekszik rá, hogy folyamatban lévő ügyeket ne adjon át – ismertette a főigazgató.

A közelgő ünnepekre tekintettel dr. Katona Károly figyelmeztetett, hogy a háziorvosi ellátás ünnepi elérhetőségéről gondoskodnia kell a települések. Lehetnek betegek, akik ekkor fokozottabban szorulnak segítségre, tegyünk meg mindent a zavartalan ellátásért – hangsúlyozta.

Nagyon fontos, hogy megvalósuljanak megyei szinten is a közművelődési célok. Ennek támogatása a települések lényeges feladatai között van, és az önkormányzatoknak kell megszerveznie – emelte ki előadásában Farkas Éva. A Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója szerint fontos a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, a hagyományos közösségi kulturális értékek, a tehetséggondozás, és a kulturális alapú gazdaságfejlesztés támogatása. Ezeknek továbbra is jó formája a művelődési házak, művelődési központok finanszírozása – mondta. Jelezte: vizsgálták a települések közművelődési szakembereinek képzettségi szintjét, és felmérték, mely településeken szükséges a középszintű végzettséggel rendelkező szakemberek biztosítása. Ennek érdekében átfogó megyei OKJ-programot indítottak, mely jelenleg is zajlik.

 

 

A gyermekek épsége fontos; azt szeretnénk elérni, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében csak biztonságos játszóterek legyenek – jelentette ki a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője. Dr. Lipták Gergely elmondta: még mindig sok hiányos játszótér van a megyében, amelyek rendbetétele elsősorban az önkormányzatok felelőssége. Az önkormányzatoknak számon kell tartaniuk a játszótereiket, és a már nem megfelelőket fel kell újítani, végső esetben meg kell szüntetni. A hatóságnak nem célja ezek felszámolása, de meg kell előzni az elkerülhető baleseteket. Biztonsági szempontból négyévente kötelező felülvizsgálni a játszótereket – tette hozzá.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alkalmazásának egyik tapasztalata, hogy az önkormányzatok elektronikus kérelmei papír alapon is megérkeznek a kormányhivatalhoz. Ez utóbbi, elhagyásával jelentős erőforrásokat lehet megtakarítani –húzta alá dr. Kun Ágnes hatósági és oktatási osztályvezető, aki előadásában az ügyintézési határidők betartását is hangsúlyozta.

 

 

Közösségi célok megvalósítása érdekében az önkormányzatok ingatlanhoz juthatnak kisajátítási eljárásokkal is. Az ügymenet hosszú; legrövidebb időn belül is legalább másfél hónap. Ráadásul nagyon fontos a megfelelő indokolás, a közösségi célok szilárd alátámasztása – fejtette ki Marton Gabriella szakügyintéző. Ilyen lehet önkormányzatok esetében a terület- és településrendezés, kötelező feladatok ellátása, egészségügyi, szociális célok végrehajtása. Segíti a döntést, ha a települések alapos dokumentációval készülnek – fűzte hozzá.

Az önkormányzati választások tapasztalatairól dr. Ligetné Nemes Katalin törvényességi felügyeleti osztályvezető vont mérleget. Közölte: három nemzetiségi önkormányzat szűnt meg, a közös önkormányzati hivatalok szerkezetének átalakítása pedig kevés önkormányzatot érint a megyében.

Az alakuló ülések közösségi médiában történt közvetítésére utalva elmondta: az ülések nyilvánossága érdekében a lakosság részt vehet a nyílt üléseken, azokon felvételt készíthet, amelyeket közzé is tehet. Az önkormányzati döntéseket, határozatokat fel kell tölteni a települési honlapokra; ezeknek a honlapoknak napra késznek kell lennie. Arról is tájékoztatott: idén először az Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztosítja a képviselők kötelező képzését internetes felületen: ez december 2-től már elérhető.

A polgármesterek ki nem vett szabadságát a jegyzőnek kell nyilvántartania, de a képviselő-testület, mint a polgármester munkáltatója hagyja jóvá a polgármester szabadságának ütemezését – számolt be dr. Ligetné Nemes Katalin.

A jegyzői adatszolgáltatással és a köztartozásmentes adózói adatbázissal kapcsolatos tapasztalatokat Tóthné Bozsó Andrea, az adóhatóság osztályvezetője vázolta.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyejegyzőszakmai nap