2024.04.25, Csütörtök
Új vérvételi pontokat alakítanak ki Szolnokon
A kép illusztráció-Shutterstock fotó

Új vérvételi pontokat alakítanak ki Szolnokon

szolnok.hu

2019.12.14. 17:58

Sokak számára jó hír, hogy hamarosan már nem kell a városközpontba utazni vérvételre, hiszen Szolnok két legnagyobb városrészében, Szandaszőlősön és a Széchenyi lakótelepen is új vérvételi pontokat alakítanak ki. Így, a MÁV Kórházban és a Hetényi kórházban lévő helyszínekkel együtt öt helyen nyílik lehetőség a vérvételre a városban.

Hirdetés

November 4-től a vérvételnél új, előjegyzéses rendszer működik a rendelőintézetben. Az eddigi visszajelzések, tapasztalatok szerint az új rendszerrel biztosítottá vált a gördülékeny, tervezhető vérvétel, megszűnt a korábban tapasztalt hosszú, tömött sorban történő várakozás.

Ezt a rendszert szeretné tovább fejleszteni a város. Mindez már hónapokkal ezelőtt felmerült, a megvalósításon sokat dolgoztak a szakemberek. Szalay Ferenc polgármester és dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a tervek között szerepel új vérvételi helyek kialakítása Szandaszőlősön és a Széchenyi városrészben.

Februártól Szandaszőlősön, a Munkácsy Mihály úti rendelő egyik helyiségében, míg várhatóan májustól a Széchenyi városrészben, a Széchenyi körúti rendelőben - annak felújítását követően - történne a vérvétel. – jelentette be Szalay Ferenc polgármester.  A lakossági igényeket figyelembe véve Szandaszőlősön minimum heti 2, míg a Széchenyi városrészben minimum heti 3 alkalommal lenne lehetőség vérvételre. 

A zökkenőmentes betegellátást szolgálná, ha az új vérvételi helyek a kórház által működtetett előjegyzési rendszer integrált részei lennének.

A megállapodás szerint a kórház biztosítja a mintavételekhez szükséges eszközöket, gondoskodik a veszélyes hulladékok tárolásáról, elszállításáról, a minták elszállításáról, befogadásáról, feldolgozásáról – mondta dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Hozzátette: az önkormányzat a vérvételi helyek működtetéshez forrást biztosít, biztosítja a vonatkozó szakmai előírásoknak megfelelő helyiségeket, valamint gondoskodik a szolgáltatás biztosításához szükséges humán erőforrásról. A vérvételi pontokat a lakosság jelzése alapján, a szolnokiak igénye szerint jelölték ki.

Az önkormányzatot érintő kötelezettségvállalás pénzügyi igénye 2020. évben előreláthatólag tízmillió forint lesz, a helyiségek rendelkezésre állása és a humánerőforrás az önkormányzat és költségvetési szerveinek közreműködésével biztosítható. 

Aktuálisvérvételi pontSzolnok