2020.07.14, Kedd

Hirdetés

Gyöngyfűzéssel a megelőzésért!

Gyöngyfűzéssel a megelőzésért!

szolnok.hu

2020.01.24. 13:31

Az Európai Méhnyakrák Szövetség 2007 óta szervezi meg figyelemfelhívásként az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetét. Az országos figyelemfelhívó akcióhoz Szolnok város is évről-évre csatlakozik.

Hirdetés

Magyarországon évente mintegy 1500 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal és több, mint 400 nőt veszítünk el hazánkban a betegség miatt. Az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számít a 45 éven aluli nők körében Európában és Magyarországon is, pedig védőoltással és szűréssel nagy biztonsággal megelőzhető, időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható.

A program célja, hogy minél szélesebb körben jussanak a lehető legtöbb információhoz – nők és férfiak egyaránt - a méhnyakrákról, a kialakulásában szerepet játszó humán papilloma vírusról (HPV), a prevenciós, valamint kezelési és utókezelési lehetőségekről.

2020. január 27-én a Szolnoki Iskolavédőnők Egyesülete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézettel együttműködve szervezi a „Gyöngyfűzéssel a Megelőzésért!” elnevezésű programot, melynek keretében az érdeklődők egészségügyi szakemberektől kaphatnak bővebb tájékoztatást a betegségről, annak megelőzéséről, az önvizsgálat fontosságáról, emellett - a már hagyománnyá vált - közös gyöngyfűzéshez is csatlakozhatnak.

Az aktivitás célja, hogy minél több ember fűzzön egy-egy mályva színű karkötőt, melyet a program során azon 7. osztályos lányoknak juttatnak el, akik megkapták a HPV elleni védőoltást. A gyöngyök a méhnyakrákot és a HPV elleni védelmet szimbolizálják.

Helyszín: JNSZ Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet

                 5000 Szolnok, Hősök tere 2-4. földszint

Időpont: 2020. január 27. (hétfő) 9.00 és 11.00 óra között

AktuálisSzolnokEurópai Méhnyakrák Megelőzési Hét