2024.04.27, Szombat
Nyár végére megújul Kengyelen a műemlék szélmalom
Fotó: JNSZTFU

Nyár végére megújul Kengyelen a műemlék szélmalom

turizmus.com

2020.02.27. 11:45

Az alföldi település legfőbb idegenforgalmi látványossága a műemlék szélmalom, amely augusztus végére megújulva várja a vendégeket.

Hirdetés

A kengyeli önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 110 millió forint pályázati támogatást nyert el a turisztikai fejlesztésekre.

A Kengyel külterületén található Baghy-majorban egy kunhalom tetején emelkedik a falu egyedülálló értéke, a szélmalom. A 15 méter magas, négy szintes védett téglaépületet 1850-es években kezdte el építtetni az Almásy-család, amelyet később Baghy Imre földbirtokos vásárolt meg és egészen 1945-ig működött. A 60-as években felújították és alkotóházként használták, ezt követően pedig madármegfigyelő állomás lett.

- Kengyel és környéke máig megőrizte a tájra jellemző löszpuszta különleges növényzetét  - számolt be a turizmus.com portálnak Karancsi Tamás, a beruházás projektmenedzsere. - Az egykori malom teljes felújításával pedig az értékes műemlék is látogathatóvá válik. Így az érdeklődők megismerhetik, hogyan működött valamikor ez az ipari üzem és milyen technológiát használtak.

 

Emellett a major területén levő néhai kúria épülete is a turizmust szolgálja a jövőben. A fejlesztők célja az, hogy innovatív eszközökkel és a korunknak megfelelő infrastruktúrával mutassák be ennek a tájnak a történelmi, kulturális  és természeti értékeit. Ezzel még érdekesebbé teszik a falut és a környékét, így a vendégek több időt tölthetnek  Kengyelen - tette hozzá Karancsi Tamás.

A projekt részeként - a fejlesztések színhelyén -  parkolóhelyeket és kerékpártárolókat alakítanak ki. A közönség pedig onnan indulva egy tanösvényen át juthat el a látványosságokig. Több ponton a szabadtéri szemléltetést szolgáló eszközöket helyeznek el, valamint oktatótáblákkal is segítik a vendégeket a tájékozódásban.

Az első megálló a major területén levő régi kúria épülete lesz, ahol büfé várja a látogatókat, és helyben készült kézműves ajándékokat is vásárolhatnak. Ez a hely információs pontként működik majd. Az épületben több tematikus termet is kialakítanak, ahol Kengyel környezeti, kulturális és történelmi értékeit állítják ki.

Ahhoz is lehetőséget teremtenek, hogy a  látogatók megismerhessék a kosárfonás, a seprőkészítés és a szőnyegszövés mesterségét. Emellett fotós bázist nyitnak, ahol szakember segítségével a terület természeti értékeit fedezhetik fel és örökíthetik meg.

A turisták a tanösvényen haladva juthatnak el a kunhalomhoz és a szélmalomhoz. A műemlék épületben az egykor működött őrlőmű előéletébe és működésébe bepillanthatnak be.

A második szinten információs táblákon láthatják,  hogyan működtek a malomkövek és miként zsákoltak. A tetőn pedig a malomvitorlákat, a forgórészeket láthatják.

A kunhalmi sétájuk során a látogatók leshelyről figyelhetik a környék madarait, amelyeket fényképeken is megörökíthetnek.

forrás: turizmus.com

AktuálisKengyelszélmalom