Változatosabb ételek és javuló munkakörülmények lesznek.
Fontos beruházások műszaki átadására került sor a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ önkormányzati konyháján, március elején.
Az intézményegység új légtechnikai berendezéseket kapott, légkezelővel, nagy elszívó-ernyőkkel és egy nagy teljesítményű split légkondicionálóval.
A részben a Vidékfejlesztési Program keretében, részben pedig önkormányzati forrásból megvalósult, új légtechnikai berendezés próbaüzeme február végén volt, ahol a gépeket a gyártó maga üzemelte be.
Az önkormányzat saját beruházásaként napelemes rendszer telepítésére, valamint, a hatékony és biztonságos működés és munkavégzés érdekében, a gázellátás és a használati melegvíz rendszer komplett felújítására is sor került.
A légtechnikai beruházással egyidőben a konyha felújítása is megtörtént, a Csüllög és Társa Kft. kivitelezésében. Kifestették a belső helyiségeket, hulladéktárolót építettek, és az akadálymentes megközelítéshez rámpát alakítottak ki.
Az önkormányzati pályázat keretében új eszközök beszerzésére is sor került: új sütő-pároló berendezéssel gazdagodott a konyha, a hozzátartozó kiegészítőkkel, így visszakerülhetnek az étlapra a rakott ételek és a szelethúsok. A sütő-pároló mellett két gázzsámoly cseréjére és két melegen tartó pult beszerzésére is lehetőséget kapott a konyha.
A pályázatban szereplő beruházások tervezett költsége bruttó 59,1 millió forint volt. A kivitelezés sikeres megvalósítása érdekében, az elnyert bruttó 20 millió forintos pályázati támogatáson túli fedezetet az önkormányzat biztosította.
A műszaki átadáson résztvevő szakemberek szerint szükség van az elszívó és légbefúvó rendszer további finomhangolására.
A felújításoknak köszönhetően az ott dolgozók korszerűbb környezetben végezhetik mindennapi tevékenységüket, amely fontos, a hiszen a konyha biztosítja a város gyermekintézményeinek étkeztetését, kiegészítő tevékenysége a szociális étkeztetés, és külső étkezési igényeknek is eleget tesz.
A beruházások igazi nyertesei mégis a gyermekek, akiknek gazdagabb, változatosabb ételek kerülhetnek az asztalukra.
forrás: martfu.hu/Herbály Jánosné